Bilo da se radi o kupovini avio karte do pogrešnog aerodroma ili pojavljivanju na aerodromu pogrešnog dana, greške vezane za putovanja su mnogo češće nego što se misli. Jedna od najstresnijih situacija kada putujemo je kada napravimo neku grešku prilikom bukiranja, a da toga nismo svjesni dok nije prekasno. U jednoj studiji je analizirano preko 40.000 avio rezervacija kako bi se otkrilo koje su to greške koje putnici najčešće prave:

Neprovjeravanje datuma isteka pasoša

Najčešća greška je bila neprovjeravanje datuma kada nam ističe pasoš. Ovo bi trebalo prvo uraditi kada počnemo da planiramo neko putovanje. Ukoliko vam je istekao pasoš, neće vam biti dopušteno da se ukrcate u avion što dovodi do skupih promjena ili čak i otkazivanja putovanja. Većina pasoša se izdaje na period od deset godina, ali vodite računa i o tome da neke zemlje zahtevaju da vam pasoš važi još najmanje šest meseci od završetka putovanja.

Unošenje pogrešnog imena

Često se dešava da kada putnici kupuju karte preko interneta greškom unesu svoj nadimak umjesto imena tj. ne unesu ime u onoj formi kako je napisano u pasošu. Zbog ovakve greške imaćete velike probleme prilikom čekiranja.

Neprovjeravanje potrebnih dokumenata

Pasoši nisu jedini dokument koji treba da proverite kada započnete da planirate neko putovanje. Ukoliko nemate sva tražena dokumenta, neće vam biti dopušteno da uđete u avion. Za neke turističke vize je potrebno da se čeka i po nekoliko mjeseci, tako da prije putovanja obavezno prvo provjerite da li je za željenu destinaciju potrebna viza i koji su uslovi za njeno dobijanje. Nemojte da zaboravite da provjerite i da li je potrebna tranzitna viza za zemlju kroz koju samo prolazite jer ovaj propust može skupo da vas košta.

Neprovjeravanje nadoknade za prtljag

Za mnoge aviokompanije je postala uobičajena praksa da naplaćuju nadoknadu za prtljag, čak i za jedan komad čekiranog prtljaga. U zavisnosti od toga koliko kofera nosite, nadoknada može predstavljati pozamašan iznos. Ovo svakako provjerite unapred pa napravite dobar plan kako da spakujete sve što vam je potrebno, a da platite što manje. Nemojte zaboraviti da ostavite i malo praznog mjesta jer ćete na putovanju sigurno nešto i kupiti!

Dolazak na aerodrom u pogrešno vrijeme ili dan

Kada se radi o putovanjima, nema ničeg goreg nego kada propustite svoj let, što automatski znači da ćete ili platiti dosta za kartu u poslednjem momentu ili ćete se vratiti kući razočarani. Vodite dobro računa o vremenu i datumima i nemojte smetnuti sa uma da neke aviokompanije za mnoge međunarodne letove zahtjevaju da budete na aerodromu tri sata prije polijetanja.

Preuzeto sa travelmagazine.rs