Klasične rute su nam svima poznate. Najpoznatija i turistima najkrcatija mjesta na planeti Zemlji su zasigurno Francuska, SAD i dodala bih – Italija. Ako baš ne želite ići tamo gdje svi idu i imati fotografije kakve ima skoro polovina ljudi koje poznajete, spremili smo za vas listu najmanje posjećenih mjesta na svijetu. Usudite li se ?

#1 Republika Nauru

Ostrvska država smještena u Tihom okeanu u blizini  Ekvatora. Ovo je najmanja nezavisna  država na svijetu sa površinom od 25 metara kvadratnih i nema zvanični grad.

#2 Somalija

Nalazi se na tzv Rogu Afrike na obalama Indijskog okeana. Specifična je po tome što je jedno od samo nekoliko područja na cijelom svijetu koje nema definisanu i organizovanu vlast.

#3 Tuvalu

Još jedna ostrvska država koja je posebna po tome što ima jako malo stanovnika. Više stanovnika od nje imaju samo Vatikan i Nauru.

#4 Maršalska Ostrva

Smještena u Tihom okeanu.Ukupno ih ima pet, kojima se pridružuje i preko 1000 ostrvaca smještenih u koralnom grebenu. Jedina biljka koja uspijeva u ovoj državi je kokosov orah.

#5 Republika Ekvatorijalna Gvineja

Smještena u Centralnoj Africi, iako ima dobar potencijal za razvoj i dobar život njenih stanovnika, 70% zemalja ove države živi ispod granice siromaštva.

#6 Turkmenistan

Poznat kao raskrsnica civilizacija vijekovima, nalazi se u centralnoj Aziji. Izuzetno bogat rezervama plina, Turkmenistan već 24 godine svojim stanovnicima omogućava besplatnu struju, vodu i plin.

#7 Sveti Toma i Princip

Ova država se sastoji od dva ostrva međusobno udaljena 140km jedno od drugog, od čega se jedno ostrvo nalazi gotovo tačno na Ekvatoru.

#8 Solomonska Ostrva

Locirana u Tihom okeanu, a zvaničnu vladavinu nad njima preuzela je britanska kraljica. Dugačka ratna istorija se veže za ostrva u kojima  je konačno mir nastao tek prije 14 godina.

#9 Islamska Republika Mauritanija

Ova država graniči i sa Saharom i sa Atlantskim okeanom. Dvojezičnost je prisutna u ovom mjestu, pa prije nego se uputite tamo, osigurajte se da poznajete arapski ili francuski jezik.

#10 Gvineja Bisau

Još jedna afrička država koja se ubraja i među najsiromašnije zemlje na svijetu. Nekada se zvala Portugalska Gvineja, a od njenih milion i po stanovnika, samo 1% su bijelci.