Uzbekistan vam je najvjerovatnije poznat kao jedna od onih država koje završavaju na „stan“. Teško da znate više o njoj, a vjerojatno ne biste mogli nabrojati nijednog poznatog Uzbekistanca, na „slijepoj karti“ bi se realno pomučili da je smjestite. Stoga, kako bismo vam približili što bolje ovu zemlju, donosimo 10 činjenica o Uzbekistanu za koje vrlo vjerovatno niste čuli.

1. Nema samo Egipat piramide! Naime, 2002. godine arheolozi su ovdje pronašli seriju piramida, čija je starost procijenjena na 2700 godina!

2. Današnja teritorija Uzbekistana nekad je bila dio Persijskog carstva koje je u 4. vijeku prije Hrista pokorio Aleksandar Veliki.

3. Ako nečega u Uzbekistanu ne nedostaje, to je zasigurno pamuk. Zemlja je peta na svijetu po proizvodnju pamuka, dok je po izvozu, druga!

4. Ovdje će ljubitelji dobre hrane doći na svoje. S obzirom da su kroz istoriju zemljom vladale mnoge različite kulture, danas uzbekistanska kuhinja korijene ima u iranskoj, arapskoj, indijskoj, ruskoj i kineskoj kuhinji!

5. Tradicionalni uzbekistanki hljeb poznat je pod nazivom „obi non“. Okrugao je, a važno je znati da se nikad ne reže nožem, već isključivo kida rukama.

6. Rukovanje kao forma pozdrava prihvatljivo je jedino među muškarcima. Kad sretnete ženu, red je staviti desnu ruku na srce i lagano se nakloniti.

7. Najpopularniji sportovi u zemlji su fudbal i tenis. Što se uspjeha tiče, izuzetno su dobri u boksu, te u plemenitoj vještini imaju ukupno 14 olimpijskih medalja.

8. Uzbekistan je dvostruko zaključana zemlja. To znači da ne samo da Uzbekistan nema izlaz na more, već ga nema niti jedna njihova susjedna zemlja!

9. Ukoliko ovdje planirate put, nemojte ni pomisliti na kršenje zakona, jer ga policija provodi prilično revno. Zabranjeno je kockanje, posjedovanje bilo kakvih droga, te konzumiranje duvana i alkohola ukoliko ste mlađi od 20. Takođe, homoseksualnost je ilegalna.

10. Podzemna željeznica u glavnom gradu Taškentu, baš kao i ona u Moskvi, ima luksuzno uređene stanice, tako da su neke od njih, pravi muzeji pod zemljom.

Izvor: www.punkufer.dnevnik.hr