Ako negdje idete prvi put, ne možete znati šta sve možete očekivati. Opustite se i uživajte. Prema istraživanju, čak 40% putnika odgovorilo je da bi voljeli da im je neko rekao da se opuste i uživaju u svakoj sekundi.

Ako se spremate na novo putovanje, prvo putovanje u životu ili ste se prvi put odlučili otisnuti u avanturu istraživanja nove destinacije sami samcati, ovih 15 savjeta dobro će vam doći. Sastavio ih je Booking.com, stranica za pronalaženje smještaja u čitavom svijetu, na temelju istraživanja provedenog među putnicima koji su iskusili ono o čemu pričaju. Istraživanje je Booking.com proveo u januaru ove godine, a ispitali su više od 15 hiljada putnika iz 20 tržišta u svijetu.

Pa evo što kažu:

1. Nemojte uvijek rezervisati putovanje na koje mislite da biste trebali otići. Nikad niste prestari ili premladi za otkrivanje nečeg novog, putovanje s backpackom ili solo pustolovinu. Nikada nije teško kako mislite da će biti. Radite ono što želite i volite.

2. Doživite i upijte lokalnu kulturu umjesto da se držite uobičajenih turističkih ruta. Ako želite osjetiti lokalnu atmosferu, uputite se u neki od lokalnih restorana izvan turističke zone i pitajte konobara da vam preporuči najpopularnija jela. Gotovo trećina putnika koji posjećuju određenu destinaciju prvi put otkriva da je isprobavanje  lokalne hrane jedan od glavnih savjeta koje bi dali prijateljima/porodici.

3. Prije puta provjerite je li za odredište koje posjećujete potrebna viza. Za dobijanje nekih viza potrebno je više vremena i novca pa provjerite detaljnije informacije na službenim stranicama zemlje koju posjećujete. Isto vrijedi i za pasoš. Provjerite do kada vrijedi vaš psaoš prije polaska. Za određene zemlje pasoš treba vrijediti barem 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Istraživanje Booking.com-a pokazalo je da bi 24% putnika preporučilo nošenje pasoša sa sobom tokom cijelog putovanja.

4. Fotografišite pasoš, vizu i putno osiguranje i pošaljite sebi fotografiju putem e-pošte za slučaj gubitka dokumenata.

5. Uvijek ostavite sa strane rezervni novac ili dodatnu debitnu ili kreditnu karticu za slučaj gubitka ili krađe novčanika. Sakrijte ih u remen za novac, unutrašnji džep ili ih podjednako rasporedite ako putujete u grupi. Prema rezultatima istraživanja, 1 od 10 putnika smatra da je skrivena zaliha novca jedan od najvažnijih savjeta za one koji prvi put posjećuju određenu destinaciju.

6. Ako ne govorite lokalni jezik, savjetujemo da preuzmete aplikaciju Google Prevoditelj na svoj mobilni telefon. Ona vam može pomoći u sporazumijevanju s lokalnim stanovnicima kako biste izbjegli pretjerano gestikuliranje i mukotrpno objašnjavanje. Takođe pokušajte naučiti nekoliko ključnih rečenica i izraza prije polaska, pogotovo onih vezanih uz razne upute, rezervacije i menije.

Otputujte sami!

Otputujte sami!

7. Uvijek ponesite manje stvari nego što mislite da će vam trebati. Prema istraživanju Booking.com-a, 18% putnika žali zbog nošenja previše prtljage na putovanje. Barem 2 dana prije polaska posložite sve što ste planirali ponijeti sa sobom na krevet, zatim maknite 30 posto stvari i umjesto toga ponesite manju putnu posudu s deterdžentom za pranje rublja. Spakujte slojevitu odjeću i neka vam prioritet bude udobnost, pogotovo kada su u pitanju cipele!

8. Provjerite koliko je prtljage uključeno u cijenu vaše karte prije leta i po potrebi spakujte teže predmete (kao što su punjači) u ručnu prtljagu. Ako putujete u toplu destinaciju, ponesite tanji šal. Moći ćete ga koristiti kao jastuk na dugom putovanju, pokrivalo za ramena prilikom posjeta crkvama i drugim vjerskim ustanovama, kao pokrivač naveče i ručnik na plaži.

9. Ako putujete s prijateljima ili porodicom, rasporedite nešto odjeće po svim torbama. Tako ćete u slučaju gubitka prtljage i dalje imati rezervnu odjeću.

10. Istražite slučajeve lokalnih prevara kako biste ih izbjegli tokom putovanja, bilo da je riječ o putničkim agencijama koje treba izbjegavati ili cijenama taksija u zračnoj luci. Istraživanje Booking.com-a otkriva da 21% putnika koji putuju prvi put smatra da su savjeti o lokalnoj sigurnosti vrlo važan dio pripreme za putovanje. Ako se ipak nađete u nevolji, međunarodni broj koji trebate nazvati jest 112. Broj je dostupan čak i ako vam je telefon zaključan ili nema mreže.

11. Ako putujete sami, ne bojte se započeti razgovor sa strancem. Ako želite upoznati druge putnike sa sličnim interesima, odaberite hostel, privatni smještaj ili smještaj s doručkom za svoj boravak i svakako provodite vrijeme u zajedničkim prostorijama. Isprva se može učiniti zastrašujućim, ali ne zaboravite da se solo putovanja vrte oko pomicanja vlastitih granica.

12. Vjerujte svojoj intuiciji, budite otvoreni i ne očekujte previše. Ako negdje idete prvi put, ne možete znati šta sve možete očekivati. Opustite se i uživajte. Prema istraživanju, čak 40% putnika odgovorilo je da bi voljeli da im je neko rekao da se opuste i uživaju u svakoj sekundi.

13. Budite fleksibilni i nemojte pretjerivati. Nikada ne znate kakva vas iskustva čekaju iza ugla, kakvo će biti vrijeme ili koga biste mogli upoznati.

14. Gledajte oko sebe! Znamenitosti, arhitekturu, nebo i, možda najvažnije, znakove na aerodromu.15. Nemojte javiti da putujete samo svojim Facebook prijateljima. Ne zaboravite obavijestiti banku i mobilnog operatera kako biste izbjegli blokiranje kartice ili neočekivane račune. Prema istraživanju Booking.com-a, 20% putnika smatra da je kontaktiranje banke i mobilnog operatera najvažniji savjet za nekoga ko se sprema za putovanje.

IZVOR: punkufer.dnevnik.hr