Više nije dovoljno da turizam štiti prostor od drugih „prljavih djelatnosti”, već je neophodno da ga štiti od samog sebe i sopstvenog prekomjernog razvoja. Turizam je stvorio mnoge turističke destinacije, ali, ukoliko se u destinacijama dopusti spontani i stihijski razvoj turizma, može se dogoditi da upravo turizam bude zaslužan za njihovo uništenje.

#1 Antarktik

Najjužniji kontinent je najvećim dijelom nenaseljen, ali se zato nalazi na vrhu liste mnogih turista, zbog kojih ovaj kontinent počinje da osjeća posljedice (Veliki kruzeri redovno posjećuju obalne dijelove Antarktika). Antartik ima osjetljiv ekosistem, tu su nastanjene životinjske vrste koje su izuzetno osjetljive na bilo kakvu promjenu. Možda bi ipak trebalo ostaviti na miru makar jedan od 7 svjetskih kontinenata.

#2 Masai Mara

Masai Mara je sjeverni dio čuvenog nacionalnog parka Serengeti u Keniji. Iako je se smatra za izuzetno bogato životinjsko stanište, u posljednjih nekoliko godina broj životinja i životinjskih vrsta dramatično opada. Prosječan dan jedne životinje ovdje podrazumijeva stalnu okruženost safari turistima koji su gladni za novim fotografijma.

#3 Angkor Vat

Sa svojom klasičnom kmerskom arhitekturom, Angkor Vat predstavlja najpoznatiju turističku atrakciju Kambodže. Ova drevna građevina se čak pojavljuje i na njihovoj državnoj zastavi. Iako prihodi od turizma pomažu da se obezbijede konzervatorski radovi i obnavljanje dijelova ovog zdanja, to je, ipak, mač sa dvije oštrice. Prevelika koncentracija turista ne doprinosi očuvanju ovog mjesta. Grafiti koji se mogu vidjeti na zidinama samo su jedan od dokaza o negativnom uticaju turizma

#4 Stounhedž

Poznat po svom čudesnom izgledu, Stounhendž je jedno od najposjećenijih drevnih građevina u Evropi. Tokom godina kameni blokovi su poprilično oštećeni, kako pokušajima da se obnovi prvobitan izgled (opet zbog turista), tako i od strane samih turista. Lokalitet je isto tako značajno ugrožen postojanjem nekoliko prometnih puteva koji se nalaze nedopustivo blizu kamenih blokova.

#5 Mont Everest

Nekada izuzetno surovo i negostoljubivo mjesto, ekspedicija na koju su se usuđivali samo najsmjeliji istraživači, Mont Everest je danas mjesto prenatrpano raznoraznim smećem koje ostavlja hiljade turista koji ovdje dolaze svake godine. Pored toga što predstavlja najviši vrh svijeta, Everest je i mjesto koje nosi i velike duhovne i kulturne vrijednosti. Danas, na padinama možete pronaći đubre koje potiče od planinarske opreme i hrane, plastiku, konzerve, staklo, odjeću, papire, šatore,…

#6 Tadž Mahal

Tadž Mahal se smatra jednim od najvećih arhitektonskih dostignuća u ljudskoj istoriji, a godišnje ga posjeti preko milion turista, zahvaljujući kojima su okolna mjesta postala izuzetno zagađena. Prezagađena rijeka Jamuna u blizini prijeti da ugrozi i sam Tadž Mahal.

#7 Pi Pi Ostrva

Ova ostrva stekla su svjetsku prepoznatljivost kada su bila glavno mjesto radnje filma “Plaža” iz 2000. godine. Danas predstavljaju jednu od glavnih destinacija Tajlanda. Ova slikovita ostrva i danas imaju savršene plaže i čistu morsku vodu, ali pitanje da li će se to stanje održati ako se nekontrolisan turistički razvoj nastavi.

#8 Ngorongoro krater

Vulkanski krater Ngorongoro u Tanzaniji predstavlja geološko i biološko blago Afrike. Ova ogromna i neoštećena vulkanska kaldera obezbijedila prirodnu zaštitu, zatvorenost i izolovanost mnogim divljim vrstama, predstavljajući idealno životno stanište. Međutim, upravo ta zatvorenost predstavlja glavni problem životinjama koje nemaju gdje da pobjegnu kada u kratar nagrnu turisti koji žele da osjete mističnu ljepotu ovog mjesta.

#9 Kozumel

Meksiko je izuetno popularno odredište mnogih američkih turista. Poznato po prelijepim plažama i tropskim grebenima, Kozumel je nekada bio mirno mjestašce, sve dok nisu izgrađena pristaništa za velike brodove. Danas je osjetljivi ekosistem ugrožen zagađenjem koje je prouzrokovano upravo turističkim razvojem, a sam Kozumel polako počinje da gubi svoju iskonsku mističnost koja ga je nekada krasila.

#10 Veliki kineski zid

Mnogi dijelovi Zida oronuli su pod uticajem mase turista koja godišnje njime prođe. Na mnogim sekcijama vidljivi su i tragovi vandalizma kao i graffiti. Pojedini dijelovi Zida su i uništeni da bi se turistima omogućio lakši prilaz.

#11 Bali

Složen i osjetljiv ekosistem Balija pod stalnom je opsadom turista. Najveći problem je krčenje šuma kako bi se napravio prostor za nove turističke infrastrukturne projekte.

#12 Maču Pikču

Smješten visoko u peruanskim Andima, ovaj izgubljeni grad Inka ostao je sakriven od ostatka svijeta sve do 1911. godine, kada ga je pronašao istoričar i istraživač Hiram Bingham. Od tada na ovo mjesto godišnje dođe nekoliko stotina hiljada turista, što je ovom mjestu nanijelo izuzetno velika oštećenja (svaki od turista želi da ponese makar mali kameni dio sa sobom). Zbog ovog je UNESCO nedavno počeo razmatrati prijedlog da se Maču Pikču stavi na Listu ugroženih mjesta svjetske kulturne baštine.

#13 Veliki koralni greben

Najveći svjetski kolarni sistem, koji se može vidjeti iz svemira i predstavlja dom milionima različith organizama, ujedno je i jedna od najznamenitijih turističkih atrakcija Australije. Bez obzira na svoju veličinu, Veliki koralni greben je izuzetno osjetljiv. Prostrani dijelovi Grebena su, nažalost, uništeni usljed prekomjernog zagađenja, koje je prouzrokovano stalnim kruženjem brodova koji za sobom ostavljaju velike količine otpada uz nerijetko izlijevanje nafte. Ukoliko se ne povede računa o njegovom očuvanju, Veliki koralni greben bi mogao da nestane kroz par decenija.

#14 Galapagos

Jedinstveni biodiverzitet Galapagosa inspirisao je Darvina da postavi svoju teoriju prirodne selekcije (koja je bila uvod u teoriju o evoluciji). Danas, u toku godine hiljade turista dolazi i prolazi ovuda kako bi pratili Darvinove korake. Problem je što je životno stanište ostrva izuzetno osjetljivo na sve spoljašnje uticaje. UNESCO je 2007. godine stavio Galapagos na Listu ugroženih mjesta svjetske kulturne baštine.

#15 Teotihuacan

Teotihuacan je najposjećeniji arheološki lokalitet u Meksiku i jedan od najvažnijih reprezenata drevne civilizacije. Turizam sada opasno prijeti da ugrozi lokalitet. Jedan od loših primjera je otvaranje Wal-Mart marketa 2004. godine u okviru zaštićene zone ovog arheološkog spomenika.

 Preuzeto sa turizamiputovanja.com