Sjever Evrope, Vikinzi i polarna svjetlost. Švedska. Zemlja naših rođaka (onih koji su davno otišli i onih koji tek odlaze). Posjećujete li nekog od njih ili baš nikog, ali ste se uputili u tom pravcu, nemojte ići prije nego što pročitate ove stvari:

#1 Prodavnice alkohola

Nećete moći kupiti limenku piva na benzinskoj, ni limenku piva, ni bilo kakav alkohol. Ni na benzinskoj, ni u nekom marketu. Možete ga nabaviti samo i isključivo u prodavnicama alkohola. Pored toga, u svakom gradu ovih prodavnica ima samo nekoliko, tako da će potraga za njima potrajati, ako ste baš odlučili da popijete koju. I morate imati 20 ili više godina. A njihovo radno vrijeme je najkasnije do 18h.

#2 Prođite na crveno

Ovo se odnosi samo na pješake. Dakle, crveni čovječuljak na semaforu, a vi u žurbi. Nema čekanja, pređite ulicu ako nema auta. Ovo nije kažnjivo. Zanimljivo, zar ne ? Ovakav zakon je nastao zbog ideje o samosvjesnosti svake individue. Ali, ukoliko vas udari neko vozilo, vi ste glavni i jedini odgovorni za nesreću.

#3 Fika

Ne prekidajte Fiku i ne odbijajte je. Ovo je pauza uz kafu i kolače, pa tako čak i na radnom mjestu kolege nekoliko puta na dan uživaju uz Fiku. Obzirom da nama iz ovog dijela svijeta nije strano ispijanje kafe i odmaranje, sigurno ćete uživati u ovom običaju.

#4 Zaboravite na persiranje

Šveđani se jedni drugima obraćaju sa „ti“. Zaboravite i na oslovljavanje prema titualama osobe. Ovakav način komunikacije prositiče iz ubjeđenja da svako ljudsko biće ima jednaka prava i jednako vrijedi kao i svi ostali, te u skladu s tim nema razloga da se nekome obraćate iz pozicije manje vrijednog.

#5 Ugasite auto

U ovoj zemlji je kažnjivo sjediti duže od jedne minute u autu čiji je motor upaljen. Ovo je zabranjeno zbog zakona o zaštiti životne sredine.