Bez obzira da li veličate i slavite Dan zaljubljenih koji nam se približava, priznajte, lijepo je biti zaljubljen! A još ljepše je tim povodom negdje otputovati sa voljenom osobom.

Makar na dva-tri dana napuniti baterije, jesti čokolade koje ste dobili na poklon, mirisati cvijeće koje vam je dragi poklonio ili samo šetati i opuštati se do mile volje. Dakle, bez obzira slavili ovaj praznik ili ne, kada su u pitanju putovanja, tamo negdje postoji za svakog po nešto. Evo naših prijedloga.

  1. Ladlou, Velika Britanija

Dobra strana Dana zaljubljenih je izgovor za čašu ili dve vašeg omiljenog pića ili uživanje u nekoj romantičnij večeri. Ladlou, engleski gradić na istoku Engleske, sa svega desetak hiljada stanovnika, svojevremeno se mogao pohvaliti većim brojem restorana sa Mišelinove liste od bilo kog mjesta, osim Londona. Sada mu je ostao samo jedan, Mr Underhill’s, ali lokalne specijalitete možete probati i u mnogim pabovima. Ladlou je savršeni raj za gastronome. Najstariji dio grada je srednjevekovni utvrđeni grad iz 11. vijeka koji je osnovan nakon što su Normani osvojili Englesku. Probajte ukusne sireve u Little Big Cheese radnji ili božanstvene kolače u De Grey kafeteriji.

  1. Briž, Belgija

Srednjovjekovni Briž jedan je od najromantičnijih i najljepših gradova Evrope. Kao stvoren je za šetnje zaljubljenih kraj kanala kaldrmisanim ulicama sa načičkanim restoranima prijatne atmosfere u kojima možete probati čuveno belgijsko pivo. Briž ne napuštajte dok ne probate moules marinière (marinirane školjke), a nakon toga se zasladite domaćim čokoladama ili čašom tople čokolade u lokalu De Proeverie.

  1. Torino, Italija

Italija je zemlja ljubavi. Italijani sve rade s ljubavlju. Kuvaju, pjevaju, dijele komplimente. Jedna od glavnih odlika Torina je upravo njegova dostojanstvena barokna arhitektura, trgovi prepuni topline na kojima se svakodnevno susreću stanovnici, studenti, zaljubljeni cijelog svijeta, na kojima razmjenjuju svoja mišljenja i iskustva… Italijani vole hranu, a Torino je glavni grad aperitiva. Stari kafei i barovi otvoreni su od 6 popodne gdje možete dobiti besplatan aperitiv, uz grissini. Ništa ljepše od šetnje sa vašom ljepšom polovinom, pa onda pravac na aperitiv u Caffe Roberto ili Caffe San Carlo, a nakon toga na romantičnu večeru da proslavite Svetog Valentina. Naša preporuka je da probate Piedmonte specijalitete poput porcini pečuraka sa bijelim tartufima. Tartufi su inače jedan od moćnih afrodizijaka, što zaljubljene posebno raduje.

  1. Toskana, Italija

Još jedna destinacija u Italiji, Toskana, je veoma romantična. Posebno je divna u februaru kada prirodu i doline možete imati samo za sebe. Odsjednite u starom Il Ruscello restauriranom mlinu, sa rustičnim podovima od terakote i zidovima od kamena. Slikovito selo Komano je poznato po dvorcima, a u blizini vam je i antički grad Luni.

  1. Re, Francuska

Slatke drvene kućice i kaldrmisane ulice malog ostrva Re smještenog u Atlantiku, na zapadnoj obali Francuske, koje je povezano sa francuskim gradom La Rochelle, idilično je u svako doba godine. Duge pješčane plaže i borove šume, savršene su za duge šetnje zaljubljenih parova. Ovo ostrvo je takođe dom fantastičnom hotelu Hôtel de Toiras, koji je uređen u klasičnom francuskom stilu, pa je naša preporuka da ovdje odsjednete ako ovo ostrvo odaberete kao destinaciju.

  1. Jorkšir, Engleska

Tradicionalna grofovija u sjevernom dijelu Engleske nije poznata samo po jorkširskom terijeru niti pudingu. Svježi zimski dan proveden sa voljenom osobom u nacionalnom parku North York Moors je spektakularan. U blizini se nalazi manastir iz 14. vijeka koji svakako trebate vidjeti, a polja lavande će vas svojim mirisom omamiti. U blizini se nalazi koliba u kojoj mogu odsjesti romantični parovi – Prior’s Lodge.

 

Preuzeto sa luxlife.rs