Zašto se Njujork naziva Velikom jabukom, a Amsterdam Venecijom sjevera? Saznajte koje se priče kriju iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola.

#1 Njujork – Velika jabuka

Iako se smatralo da je ovaj nadimak stariji, nedavna istraživanja pokazala su da je za ‘Veliku jabuku’ zaslužan književnik Edvard Martin, koji je današnji nadimak grada spomenuo u knjizi ‘The Wayfarer of New York’. On je pisao da građani drugih gradova Njujorčane smatraju bahatim i pohlepnim, nazivajući ih između ostalog, velikim trulim jabukama. Njujork je uprkos tome danas jedan od najpopularnijih turističkih gradova na svijetu.

#2 London – Stari dim

London je oduvijek bio zadimljeno mjesto, ali je veliki smog iz 1952. u potpunosti opravdao ovaj naziv. Tokom pet uzastopnih dana zagadio je vazduh u tolikoj mjeri da je ubio više od četiri hiljade ljudi!

#3 Pariz – Grad ljubavi

Pariz je bio prvi evropski grad koji je počeo da koristi javnu rasvjetu, a zbog raskošnog osvjetljene Ajfelove kule, često se naziva i gradom svjetlosti. Naravno, cijeli grad je idealan za provođenje vremena sa partnerom, a čak se i za francuski jezik kaže da je u pitanju jezik ljubavi.

#4 Singapur – Lavlji grad

Riječ ‘Singapur’ se sa sanskrita prevodi doslovno kao ‘Lavlji grad’. Osnivač grada, ser Stemford Refls, objasnio je da je ovo ime odabrao nakon što je ugledao ‘merlion’ (mešanca lava i sirene). Legenda je zanimljiva, iako ovdje nikad nije bilo ni lavova ni sirena.

#5 Amsterdam – Venecija sjevera

Glavni grad Holandije presjeca više od 100 kilometara kanala. S obzirom na tu činjenicu, Amsterdam se često upoređuje s najslavnijim gradom s kanalima, Venecijom. Iako im je to jedina zajednička stvar, za nadimak je očigledno bilo dovoljno.

#6 Filadelfija – Grad bratske ljubavi

Osnivač grada, Vilijam Pen, želio je da osnuje mjesto gde će svi moći da žive u ljubavi i slozi. Stoga je spojio dvije riječi na starom grčkom – ‘philos’, što znači ‘ljubav’ i ‘adelphos’, što prevodimo kao ‘brat’. Tako je Filadelfija postala i ostala grad bratske ljubavi.

#7 Jerusalim – Sveti grad

Ovdje posebno objašnjenje verovatno nije ni potrebno. Jerusalim ima veliko značenje i svetost za sve tri velike monoteističke religije: hrišćanstvo, judaizam i islam. Neka od najsvetijih (hodočasničkih) mjesta sve tri religije mogu se naći upravo u ovom gradu, a zajednička im je Hramska gora.

#8 Mumbaj – Grad snova

Mumbaj je ovo ime zaslužio jer je najbogatiji grad Indije, pa ne čudi što mnogi u njega stižu u potrazi za boljim poslom i životom. Neki pokušavaju da uspiju na sve moguće načine, a ovdje je smješten i Bolivud.

#9 Las Vegas – Grad grijeha

Grad nastao usred pustinje Nevade i danas je najpoznatiji po velikom broju kockarnica gdje rijetko ko zarađuje, a većina gubi novac. Ovdje je moguće pronaći sve poroke, tako da Las Vegas savršeno opravdava svoj nadimak.

Preuzeto sa b92.net