Više od 90 godina nakon smrti Antonio Gaudi i dalje „živi“ kroz svoja djela. Cinici bi rekli kako to nije čudno s obzirom na to da neka još uvijek nisu dovršena (Sagrada Familia, naravno), dok će se ostali ljubitelji umjetnosti usaglasiti kako je trag kojeg je ovaj Katalonac ostavio ogroman, a i njegov stil je dovoljno moderan te neke stvari izgledaju kao da su sagrađene 50 godina kasnije.

I dok svi znate za spomenutu Sagradu Familiju, a većina i za Casu Batllo i Park Guell, vjerojatno vam je manje poznato kako je veliki arhitekta projektovao i privatne kuće. Jedna od takvih je i Casa Vicens, projektovana 1883. godine, a koju će od ove jeseni moći posjetiti svi zaljubljenici u Gaudija, s obzirom na to da kuća tad postaje muzej posvećen upravo njemu. Zanimljivo je kako je ova kuća prva ikad koju je Gaudi projektovao.

Ona je danas nalazi na popisu zaštićene baštine, a od 2014. u vlasništvu je andorske banke MoraBanc. Naredne godine na kući su počeli radovi koji bi trebali završiti ove jeseni pa će svi znatiželjnici moći vidjeti kako je to veliki Španac zamislio stanovanje.

Sudeći po fotografijama koje možemo vidjeti, uopšte ne sumnjamo kako će Casa Vicens od jeseni postati nova „must see“ stanica za sve turiste koji posjete katalonsku prijestonicu.

Izvor: www.punkufer.dnevnik.hr