Prilikom razgledanja kulturnih i istorijskih ljepota grada ne treba zaboraviti ni na zabavu i šoping, tako da neizostavno morate posjetiti i najpoznatiju budimpeštansku promenadu i trgovačku zonu – ulicu Vaci.

Vaci ulica

Vaci ulica

U dugačkom nizu redaju se prodavnice proizvođača poznatih svjetskih marki, poslastičarnice, kafići i fontane. Ako želite da popijete kafu u nekom od kafića, savjetujemo da naručite kapućino. Pošto Mađari jako loše ili nikako govore engleski, namučićete se dok im objasnite da biste htjeli da popijete „normalnu“ kafu. S kapućinom nećete pogriješiti.

Cijene odeće, kao i pića i hrane slične su onim kod nas, a njihovom formiranju doprinosi i visina prosječne mađarske plate, koja je slična našoj. Uprkos tome Mađari mnogo i rado idu u pozorišta i muzeje. U samo jednoj ulici u Budimpešti postoje 23 pozorišta. Na primjer, za izložbu djela Van Goga karte je trebalo rezervisati danima unaprijed.

U daljem razgledanju grada treba krenuti do Trga heroja. Do njega turisti najčešće stižu najdužom budimpeštanskom avenijom – Andrašijevom (Andrassy), koja je dugačka oko dva i po kilometra. Na Trgu heroja smješten je impozantni bronzani kip koji prikazuje dolazak sedam mađarskih plemena na prostore koje i danas nastanjuju Mađari.

Andrašijeva avenija

Andrašijeva avenija

Sedam konjanika stoji u podnožju skoro sto metara visokog obeliska na kojem je veliki kip žene, simbola početka ljudskog postojanja; ona u jednoj ruci drži krunu, a u drugoj prepoznatljivi krst sv. Ištvana. Kipovi svih mađarskih kraljeva postavljeni su u stotinu metara dugačkom polukružnom nadsvođenom podestu. Poslije obilaska Trga heroja svoje putovanje možete završiti – a čime drugim – poznatim mađarskim gulašom.

Savjetujemo vam da posjetite restoran „Paprika“, koji je uređen u tradicionalnom stilu s mnoštvom drvenih detalja. Gulaš serviran u metalnim posudama i hljeb poslužen na drvenim kolicima učiniće doživljaj tradicionalnog obroka potpunim i na najljepši način zaokružiti vašu posjetu ovom gradu.

Ostrvo svete Margarete

Ostrvo svete Margarete

Možete posjetiti i Ostrvo svete Margarete (Margit-sziget), mjesto na kojem se prostiru sportska igrališta, engleski i japanski vrt, termalni hoteli, bazeni i barovi, kao i brojne staze za nedeljne šetače željne tišine i mira, a sve to nedaleko od samog središta grada.