Naša planeta je dom spektakularnih ostataka iz prošlih epoha, građevina za koje se čini da se suprotstavljaju tehnološkim mogućnostima svoga vremena bilo zbog toga što su prevelike, preteške ili suviše složene. Upravo zbog toga, ima onih koji vjeruju da su drevni graditelji pratili „vanzemaljska uputstva“ ili da možda ruke koje su gradile ova mjesta nisu bile sa ovog svijeta. Zabavno je razmišljati o tome da li su vanzemaljci nekada zaista posjetili zemlju ili ne, ali istina je da nema nikakvih dokaza da su oni boravili ovde niti da su imali išta da gradnjom nekih od najvećih i najmisterioznijih građevina na planeti. Iako vanzemaljci ovdje očigledno nisu umiješali svoje prste, to ova mjesta ne čini manje čarobnim i potpuno nevjerovatnim…

Saksajuaman (Sacsayhuaman)

Saksajuaman

Saksajuaman

Izvan grada Kusko, drevne prestonice Inka, u peruanskim Andima, smještena je tvrđava Saksajuaman. Izgrađena od ogromnog kamenja koje je isklesano i naslagano poput neke slagalice, neki smatraju da bi tvrđava mogla biti djelo drevne civilizacije koja je dobila malu pomoć od vanzemaljskih prijatelja. Hiljadu godina stari zidovi tvrđave su sazidani od kamena, pri čemu je svaki komad težak i do 360 tona, a morao je biti nošen preko 30 kilometara prije nego što je podignut i postavljen na svoje mjesto sa gotovo laserskom preciznošću. Kako je jedna drevna kultura uspela da ostvari ovakav inženjerski poduhvat je veoma zanimljivo pitanje. Ispostavlja se da su Inke bile vješte u izgradnji kuća i tvrđava podjednako kao i u posmatranju neba i pravljenju kalendara. Zapravo, tvrđava Saksajuaman nije jedini primjer njihovog složenog zidarstva. Slične zidine se mogu pronaći širom imperije Inka, uključujući i one u gradu Kusko gde je 12-ugaoni kamen pažljivo postavljen na svoje mesto. U skorije vrijeme arheolozi su otkrili tragove sistema užeta i poluge koji su Inke koristile za prevoz kamena iz kamenoloma u gradove, sistem koji se oslanjao na snagu i genijalnost, a ne na vanzemaljske arhitekte.

Naska linije

Naska linije

Naska linije

Na visokom i suvom platou, nekih 300 km jugo-istočno od Lime, 800 dugačkih ravnih, belih linija je urezano u peruanskoj pustinji, naizgled nasumice. Njih prati i 300 geometrijskih oblika kao i 70 figura životinja, uključujući pauka, majmuna i kolibrija. Najduža linija ide direktno poput strijele dužinom od nekoliko kilometara, a najveći oblici se najbolje mogu vidjeti iz vazduha. Naučnici vjeruju da su ovi crteži stari dvije hiljade godina, a zbog svoje starosti, veličine, vidljivosti iz vazduha i misteriozne prirode, ove linije se često navode kao jedan od najboljih primjera vanzemaljskog rada na Zemlji. U suprotnom, kako bi jedna drevna kultura bila u stanju da napravi jedan tako veliki projekat u pustinji, bez mogućnosti letenja, i zašto bi to činili? Ispostavilo se da je prilično lako shvatiti kako su linije nastale. Ovaj enigmatski dizajn je dobijen uklanjanjem gornjeg sloja kamenja, boje rđe i izlaganjem svijetlijeg bijelog pijeska koji se nalazi ispod. Zašto su ovo činili je malo teže objasniti. Ove linije su prvi put proučavane ranih 1900-ih, a kasnije se došlo do zaključka da one ukazuju na svečana ili ritualna mjesta vezana za vodu i plodnost. A osim toga što se mogu vidjeti iz vazduha, mogu se vidjeti i sa okolnih obronaka.

Egipatske piramide

Egipatske piramide

Egipatske piramide

U neposrednoj blizini Kaira, u Gizi, najpoznatije egipatske piramide niču iz pustinje. Izgrađene prije više od 4.500 godina, piramide u Gizi su monumentalne grobnice gdje su sahranjivane drevne kraljice i faraoni. Ali kako su tačno Egipćani izgradili ovakve stvari? Keopsova piramida je napravljena od miliona precizno tesanih komada kamena od kojih je svaki težak najmanje dve tone. Čak i uz pomoć današnjih kranova i druge građevinske opreme izgradnja ovako velike piramide bi bila popriličan izazov. Osim toga, tu je i astronomska konfiguracija piramida za koju se smatra da je usklađena sa položajem zvijezda u Orionovom pojasu, a ističe se i činjenica da su tri piramide u znatno boljem stanju od ostalih koje su sazidane vijekovima kasnije. Istina je da naučnici nisu sigurni kako su stari Egipćani zidali ove piramide, a posebno kako su to uspjeli tako brzo da urade, ali postoje brojni dokazi da su ove grobnice djelo hiljada ljudskih ruku.

IZVOR: www.travelmagazine.rs