Uskršnje ostrvo

Uskršnje ostrvo

Uskršnje ostrvo

Enigma koja okružuje moai, niz velikih kamenih figura na Uskršnjem ostrvu, uglavnom slijedi istu priču kao i ostali objekti na ovoj listi: kako su ove figure nastale prije više od hiljadu godina? I kako je moai zavšio na Uskršnjem ostrvu, jednom od najizolovanijih na svijetu? Isklesani iz kamena, gotovo 900 ljudskih figura je rasuto duž ivica ugašenih vulkana na ostrvu. Figure u proseku visoke 4m i teške 14 tona izgledaju kao da su oblikovane od mekane vulkanske sedre pronađene u kamenolomu Rano Raraku. Tamo postoji preko 400 figura još uvijek u različitim fazama izgradnje, od kojih su neke i završene čekajući prevoz do mjesta na kome je trebalo da završe. Razlozi za pravljenje ovih statua su misteriozni, mada je vjerovatno da su napravljene iz vjerskih ili ritualnih razloga.

Teotivakan (Teotihuacan)

Teotivakan

Teotivakan

Teotivakan, što u prevodu znači „Grad bogova“, je razuđen, drevni grad u Meksiku koji je najpoznatiji po svojim piramidalnim hramovima i astronomskim slaganjima. Izgrađen prije više od 2.000 godina, njegova starost, veličina i složenost mogu izgledati kao da nisu sa ove planete, ali ovo je itekako djelo čovjeka. Naučnici vjeruju da je tokom vijekova, mješavina kultura koja uključuje civilizaciju Maja, Zapoteka i Miksteka, sagradila grad koji je udomio više od 100.000 ljudi. Sa svojim freskama, alatima, transportnim sistemom i dokazima o naprednoj poljoprivrednoj praksi, Teotivakan se često smatra mnogo tehnološki naprednijim nego što je to bilo moguće u Meksiku, u periodu prije Asteka. Najpoznatija građevina je masivna Piramida sunca koja je jedna od najvećih ovakvih konstrukcija u zapadnoj hemisferi.

Stounhendž

Stounhendž

Stounhendž

Veliki krug kamenja, od kojih neki težine i do 50 tona, nalaze se u unutrašnjosti Engleske, severo-zapadno od Solsberija. Poznati kao Stounhendž, neolitski spomenik inspirisao je švajcarskog autora Eriha fon Denikena da pretpostavi da je ovo bio model solarnog sistema koji je služio i kao mjesto za spuštanje vanzemaljaca! Pitanje koje je njega intrigiralo i brojne druge ljude je kako je ovako masivno kamenje završilo stotinama kilometara od kamenoloma? Za sada niko ne zna šta Stounhendž zapravo predstavlja ali objašnjenje sigurno nisu vanzemaljci. Umjesto toga, naučnici su dokazali da je zapravo moguće izgraditi ovako nešto korišćenjem tehnologija koje su postojale pre 5.000 godina, kada su izgrađeni najraniji objekti na ovom mestu.

IZVOR: www.travelmagazine.rs