Pulja

Pulja

Pulja

Neke od najboljih plaža kontinentalne Italije se nalaze u ovoj regiji, naročito niz netaknutih pješčanih plaža južno od istorijskih gradova Avetrana i Mandurije, poznate po svom vinu „Primitivo“. Ukoliko ste u potrazi za bijelim peskom, providnom vodom i neformalnim kolibama na plaži gdje možete nešto da prezalogajite, uputite se ka primorskim selima Punta Prosciutto ili Torre Colimena. Ovdje je atmosfera vrlo opuštena, sa mnoštvom porodica koje ovdje dolaze iz okolnih gradova na jednodnevni izlet. U obližnjem gradiću Porto Cesareo može se naći dobar izbor hotela ali vrijedi pogledati i ponudu ruralnog turizma i smeštaj u hotelima u unutrašnjosti.

San Frutuozo, Ligurija

San Frutuozo

San Frutuozo

U ovom magičnom mjestu u Liguriji možete sjedeti na terasi restorana sa pogledom na idiličnu uvalu, dok se u pozadini nalazi srednjevekovna opatija. U ovoj uvali „Da Giovanni“ je jedino mjesto gdje možete odsjesti ili jesti i ovdje ne treba očekivati nikakav luksuz. Hrana je dobra, na meniju su naravno dominantni morski plodovi, a sedam raspoloživih soba je pomalo u spartanskom maniru. Ali sa druge strane, imajući na umu kakav je pogled iz svake sobe, kome je potreban luksuzan dekor?

Tropea, Kalabrija

Tropea

Tropea

Kalabrija u brošurama za ljetnji odmor ne zauzima značajne pozicije poput Sicilije ili Pulje, ali ovdje postoje mjesta koja to svakako zaslužuju. Tropea je jedno od njih, elegantna enklava koja je pravi odgovor ove regije na Pozitano ili Taorminu. Stari grad, prepun odličnih tratorija i prodavnica, nalazi se na ivici stjenovitog dijela iznad fantastične pješčane plaže koja je veoma popularna među porodicama. Večeri u ovom mjestu su, takođe, veoma zanimljive, a jedan od razloga je sigurno i čuveno carstvo sladoleda Gelati Tonino gdje se mogu naći i neki potpuno čudni ukusi sladoleda poput luka ili sipe.

Vijaređo, Toskana

Vijaređo

Vijaređo

Vijaređo je klasičan italijanski primorski gradić: redovi suncobrana, savršeno sređen pijesak, vile u stilu „Belle Epoque“ i elegantni veliki hoteli koji sanjaju svoje dane najveće slave. Ovo je mjesto koje posjećuju porodice koje ovdje tradicionalno dolaze iz generacije u generaciju i jedu u istim ribljim restoranima decenijama. Kombinujući istoriju i stil sa toskanskom strašću za dobrim stvarima u životu, Vijaređo je neka vrsta „Firence na moru“. Grand Hotel Royal, koji sada pripada hotelskom lancu Best Western, istorijska građevina u Art Deco stilu, je znamenitost ovog kraja sa svojim impresivnim kupolama i elegantnim dizajnom. Hotel ima baštu, otvoreni bazen i lak pristup plaži.

San Vito lo Kapo, Sicilija

San Vito Lo Kapo

San Vito Lo Kapo

Ljetni magnet za porodice i parove iz Palerma i Trapanija, ovo odmaralište sa fantastičnom lokacijom nedaleko od aerodroma u Trapaniju, poznato je ime vlasnicima jahti na Mediteranu. Ovo je živahan gradić koji se prostire duž divne pješčane plaže na čijem sjevernom kraju dominira vrtoglavi vrh Monte Monako. Vijekovi arapskog uticaja su ostavili svoj trag na domaću kuhinju tako da je ovde kus-kus standardni izvor uglenjih hidrata, a ne tjestenina. Tokom septembra svake godine ovde se održava i Kus-kus festival.

IZVOR: www.travelmagazine.rs