Ponosni smo na naše kulene, pršute i druge kobasičarske proizvode, sireve, sarme i ko zna na šta još. Ali, takva jela i proizvode ne smijemo olako spakovati u putne kofere i ponijeti sa sobom na let avionom!

Naime, potrebno je znati da se unošenje hrane i pića strogo reguliše u svim zemljama svijeta. Razlozi su brojni i opravdani. Sve je pravno određeno kako od strane avionskih kompanija tako i država, pa sve što se predaje prilikom prijave za let ili unosi u putničku kabinu ili predaje na prevoz podliježe zdravstvenim i carinskim propisima, odnosno pravilima avionske kompanije.

Svako unošenje hrane i pića u putničku kabinu strogo je zabranjeno. U ručnom prtljagu ne smiju biti sirevi, suhomesnati proizvodi, sarma, kiseli kupus… Od proizvoda u staklenkama smije biti samo hrana kupljena u (duty) free shopovima i na njima mora biti deklaracija, priložen račun i trebaju biti u zatvorenoj originalnoj vrećici iz te trgovine. Kući proizvedene namirnice u staklenci ne smiju se unijeti u ručnom prtljagu!

Ista pravila važe i za alkoholna i bezalkoholna pića. Ukoliko su kupljena u (duty) free shopu smiju se unijeti u avion pod uslovom da su originalno pakovana i da je uz njih priložen račun. Ukoliko na put želite ponijeti unaprijed kupljeno piće (npr. odlično maslinovo ulje iz Tunisa ili neka rakija iz Indokine), neophodno je da ga stavite u putnički kofer koji se predaje na prevoz prilikom prijave za let. U tom slučaju bocu morate dobro zaštiti kako ne bi došlo do lomljenja ili izlijevanja tekućine.

IZVOR: www.turistplus.hr