Palme, masline, limuni i narandže, olijandri i mediteranska klima s jedne strane, a oštre litice i jaki jezerski vjetrovi s druge oblikovali su sjevernu obalu jezera Garda. Tajanstveni glavni grad jezera zove se Riva del Garda i ima zaista mnogo lica, a poznat je po svom vanvremenskom šarmu koji ćete teško naći na bilo kojem drugom mjestu. Šarena pročelja Rive del Garda oko sebe šire životnu radost koju osjetite čim stignete na to mjesto velikih prirodnih ljepota. Arhitekte su uspješno obavili posao projektujući zgrade koje su se svojim izgledom približile ljepoti prirode. Onaj ko krene u šetnju prema istočnoj obali širokom stazom za bicikliste, koja se najvećim dijelom proteže uz jezero, brzo će stići u Torbole, koji je u prvom redu omiljeno odredište mladih kampera, ali i jedriličara – zbog povoljnih vjetrova. Na putu od Droa, gdje se nalazi veliki centar obuće, uživaćete ako se odlučite za odmor u Tenou, mjestu u kojem kao da se vrijeme zaustavilo u srednjem vijeku.

Riva del Garda

Riva del Garda

Iz luke u Rivi polaze izletnički brodovi za Limone, slikovito mjestašce na zapadnoj obali. Do osam metara visoki kameni stubovi na obali ostaci su staklenika koji su bili napravljeni zbog zasada limunovih stabala. Trebalo bi obići i visoravan od Tremosine preko Limonea, u kojoj se nalazi čak 18 malih sela, maslinjaka i borovih šuma koji oduševljavaju posjetioce. Sljedeće mjesto u kojem treba zastati svakako je Malčesine na istočnoj obali.

Reprezentativna tvrđava Skaliđero (Scaligero) izgleda kao da bdi nad ovim mjestom, njegovim stanovnicima i posjetiocima. Najljepši pogled na tvrđavu i Malčesine je s broda kada pristanete u luku. Dok budete lutali srednjovjekovnim uličicama, vrlo brzo ćete osjetiti oduševljenje i odmah ćete poželjeti da se bacite u kupovinu mnogih nepotrebnih sitnica. Ili ćete možda samo zastati i duboko udahnuti jezerski vazduh osjećajući neizmjernu sreću.

Scaligero tvrđava

Scaligero tvrđava

U predivnom gradu Riva del Garda na sjevernom vrhu jezera Garda smjestio se hotel sa četiri zvjezdice u čijem se okviru nalazi odmorište Du Lac et Du Parc. To je u stvari oaza za odmor. Mamac za sve je park s idiličnim jezercem i romantičnim stazicama koje vode sve do obale jezera Garda. Veliki Gete je sjeverni dio jezera Garda nazvao kraljevskom pozornicom. I zaista mu je dao pravo ime. Tu se jezerski valovi nježno valjaju, biciklisti i šetači uživaju u suncu na širokom putu između Rive i Torbolea, a sladoled nigdje nije tako ukusan kao u idiličnim uličicama Limonea i Malčesina. Dobro došli u najljepši kutak Italije.