– Provjerite s kojim ćete tipom aviona letjeti te kako su postavljena sjedišta kako biste mogli odabrati najpogodniji.

– Rezervišite let dovoljno rano kako bi vam avionska kompanija mogla izaći u susret.

– Raspitajte se o učlanjenju u klub učestalih putnika budući da oni često imaju prvenstvo biranja mjesta.

– Sjedenje uz krila aviona osiguraće vam najugodniji let, iako ne i najbolji pogled.

– Sjedala uz pregradu garantuju više prostora za noge, ali može se dogoditi da pretinca iznad glave nema, kao ni prostora pod sjedalom ispred vas.

– Roditelje s malom djecom obično smjeste u sjedala uz pregrade kako bi im osigurali mjesto na kojem djeca mogu malo protegnuti noge ili kamo mogu smjestiti dječju ležaljku. Ukoliko imate djecu raspitajte se kod avionske kompanije o najpogodnijem mjestu za sjedenje. I ne zaboravite pitati šta od dječje opreme (ležaljka, torba s pelenama i slično) smijete ponijeti sa sobom. Takođe, ukoliko putujete s djecom, nećete moći sjediti u redu u kojem je izlaz u slučaju opasnosti.

– Ukoliko ne želite sjediti u blizini djece pokušajte rezervisati red u kojem je izlaz za nuždu. Taj red uvijek ima više prostora za noge te pretinac iznad glave, no sjedala se ne mogu spustiti. Takođe, domaćice aviona zamoliće vas da im pomognete prilikom spašavanja u slučaju nezgode. Neke kompanije ne žele rezervisati ta sjedišta unaprijed tako da ćete morati čekati do prijave za let (čekiranja).

– Budite svjesni činjenice da se naslone sjedišta tik uz izlaz ne može spustiti. Budući da imaju uobičajeno veliki prostor za noge, prepustite ih neiskusnim putnicima.

– Ukoliko jako žurite na odredište zatražite sjedište s niskim rednim brojem kako biste bili među prvima na izlasku iz aviona što u konačnici ne znači ništa posebno osim ukoliko žurite na sljedeći povezani let.

IZVOR: www.turistplus.hr