Praviti fotografije noću nije tako jednostavno kao što na prvi pogled može da izgleda. Gradovi, na primjer, su često vizuelno atraktivniji noću, a isto se može reći i za pejzaže. Ukoliko želite da dobijete dobre noćne snimke, pokušajte da se pripremite za sumrak. Ovo je vrijeme kada još uvek ima boje na nebu, a što je još važnije, i dalje ima svjetla kao kada su objekti vještački osvetljeni. Zbog toga je mnogo lakše postići zadovoljavajuću ekspoziciju na fotografiji. U nastavku su neki od savjeta koji će vam pomoći da napravite bolje fotografije…

  1. Upoznajte se sa geografijom

Vrijeme i dužina sumraka (obično između 15 i 45 minuta poslije zalaska sunca) zavise od sezone i geografske širine. Što ste bliže ekvatoru, noć pada brže tokom cijele godine, što znači da je sumrak relativno kratak. U umjerenim i polarnim predjelima, sumrak je dugačak tokom ljetnih mjeseci, a znatno kraći u zimskom periodu.

  1. Koristite podešavanja

Fotografisanje noću obično znači korišćenje duge ekspozicije ili povećavanje ISO (osjetljivosti na svjetlost) parametra na vašem aparatu kako biste uhvatili više svjetla. Takođe možete koristiti objektiv sa velikim otvorom blende (f-broj). Da bi se zadržao kvalitet fotografije, poželjno je koristiti niži ISO, a kameru postaviti na stativ kako bi se izbjeglo bilo kakvo pomjeranje foto aparata. Duga ekspozicija, takođe, može da zamagli pokrete, poput farova automobila i tako može nastati još zanimljiviji snimak.

  1. Osmotrite svoju lokaciju

Vrijedi posjetiti lokaciju koja obećava odličan noćni snimak tokom dana kako biste istražili sve moguće uglove prije nego što padne noć. Dobro je znati i gdje se nalazi određena strana svijeta jer recimo u Velikoj Britaniji, nebo postaje tamnije ranije na istoku, tako da prvo treba fotografisati objekte okrenute ka zapadu. Nakon toga ćete imati vremena da promjenite poziciju i da kasnije fotografišete objekte okrenute ka istoku, obasjane posljednjim zracima dnevne svjetlosti.

IZVOR: www.travelmagazine.rs