Putovanja su odlična stvar,  jer ne samo da nam pružaju mogućnost da upoznamo nove ljude i kulture, već kroz takve avanture možemo vrlo dobro upoznati i sami sebe. I očito možemo promijeniti vlastiti karakter – na bolje.

Naučnik i istraživač Franz Neyer i doktorica Julia Zimmermann odlučili su i naučno dokazati da putovanja mogu pozitivno uticati na našu ličnost, a svoje su istraživanje objavili u magazinu Journal of Personality and Social Psychology, prenosi Elite Daily.

Istraživanje su proveli na dvije grupe njemačkih studenata – jedna je grupa semestar ili dva provela na studiju u nekoj stranoj zemlji, dok je druga grupa cijelo vrijeme ostala u Njemačkoj. Cilj ovog istraživanja bio je otkriti “na koji način ovakva duža putovanja mogu uticati na nečiju ličnost te kako su se nove generacije, koje žive u svijetu društvenih mreža, razvijale pod uticajem nekih od posmatranih promjena.”

Prije putovanja, svaki sudionik istraživanja morao je ispuniti test koji mjeri pet glavnih aspekata ličnosti: je li osoba otvorena za iskustva, je li ugodna, otvorena, emocionalno stabilna i savjesna. Kad su se vratili s putovanja, studenti su ponovo morali riješiti isti test, a zatim su rezultati testova upoređeni.

Kao što možete pretpostaviti, pokazalo se da su studenti iz grupe koja je putovala otvoreniji i lakše stupaju u odnose s drugim ljudima, za razliku od onih koji su ostali kod kuće. Takođe, studenti koji su putovali, uopšteno su imali bolje rezultate za svaku od ovih pet pozitivnih osobina, a ovo je sedam načina na koje putovanja, očito, mogu uticati na našu ličnost:

Postajemo spontaniji – i to nas više ne plaši

Jednom kad promijenimo perspektivu gledanja na život, postajemo čvršći i neke nas stvari više ne mogu tako lako izbaciti iz takta. Shvatimo da je život zaista samo život i da se u životu događaju razne stvari koje jednostavno ne možemo predvidjeti.

No, ono što možemo je odlučiti kako ćemo se prema određenim događajima postaviti. Upravo zato oni koji putuju ne dopuštaju da im prepreke na koje nailaze upropaste putovanje, nego jednostavno nastave dalje.

Počinjemo gledati na život iz različitih perspektiva

Kad jako dugo vremena provodimo na istom mjestu, dolazi do toga da neke jednostavne, obične stvari počinjemo uzimati zdravo za gotovo. No, kad putujemo, odjednom nam se može dogoditi da otkrijemo kako su inače uobičajene stvari, poput tuširanja, pranja zubi, vožnje liftom ili normalnog, zdravog obroka ustvari pravi blagoslov.

Putujte!

Putujte!

Mičemo se iz svoje sigurne zone

Upravo je odlazak u novu kulturu najbolji način da se maknemo od svega onoga što nam je poznato i sigurno – i trebali bismo to činiti što je više moguće. Jer, nema boljeg načina da u svoj život unesemo malo uzbuđenja od toga da radimo ono što nikad prije nismo radili.

Postajemo otvoreniji za nove ljude i poznanstva

Što je upravo logično, jer – upoznavanje novih ljudi jednostavno je sastavni dio svakog putovanja. Ono što je posebno zanimljivo jest to što možemo vidjeti kako neko naših godina, na nekom potpuno drugačijem mjestu živi neki totalno drugačiji život od onoga na koji smo navikli, a Zimmerman i Neyer otkrili su kako su studenti koji su više upoznavali nove ljude zaista postajali otvoreniji.

Shvatamo koliko je ogromna razlika između prijatelja i Facebook prijatelja

Kad putujemo i upoznajemo i družimo se s nekim potpuno novim ljudima, teško je ostati u kontaktu s prijateljima kod kuće. A lajkovi na Facebooku ne broje se u održavanje kontakta s prijateljima. No, one osobe kod kuće koje su nam zaista bitne, neće biti zapostavljene i naći ćemo način kako se s njima čuti – bez obzira što smo trenutno možda zauzeti nekim novim stvarima i novim ljudima.

Postajemo kreativniji

Svaka kultura i svako mjesto donosi nam nešto novo – nove običaje i nove navike, koje onda moramo biti sposobni prihvatiti te se na njih naviknuti. A upravo je ta sposobnost znak kreativnosti. Istraživači William Maddux, Hajo Adam i Adam Galinsky objavili su istraživanje u naučnom časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, a bavili su se upravo ovim pitanjem.

Zaključili su da „ako shvatimo da svaki zadatak može imati različita rješenja, to znači kreativnost. Dakle, život i praktikovanje običaja različitih kultura zaista podstiču psihološke procese koji ljude čine kreativnijima.“

Više se ne vežemo za nebitne stvari

Jednostavno shvatimo što je bitno, a što je manje bitno – i toga se držimo. S obzirom da se promijenila naša perspektiva gledanja na život, puno ćemo lakše pustiti neke stvari i jednostavno shvatiti da nas umjesto njih čeka nešto bolje i uzbudljivije. Takođe, promjene nam više ne padaju toliko teško, a bitno nam je da se bavimo stvarima koje će nam koristiti kad pogledamo dugoročno.

IZVOR: www.putoholičari.rtl.hr