Kefalonija je ime dobila po heroju Kefalosu, atinskom vođi, inače sinu Dionisiosa. Kefalos je iz Atine prognan zbog ubistva, a naselio se na ovo ostrvo koje je kasnije po njemu dobilo ime.

Ostrvo Hios je dobilo naziv po Hioni, Posejdonovoj ćerki. Hioni u prevodu znači „snijeg“, a na dan kada je Hiona rođena, na ostrvu je padao snijeg. Po tome je ona dobila ime, a onda je ostrvo nazvano po njoj. Prema legendi, na ostrvu Hioni je bila pustinja kada je Posejdon došao, a postalo je plodno nakon snijega koji je pao. 

Samos je naziv izveden od mikenske reči „sami“ ili „samos“, a znači uzvišenje ili brdo pored obale. Samos „potvrđuje“ svoje ime jer je riječ o ostrvu koje je puno brda i uzvišenja.

Popularnoj Lefkadi Homer je dao takav naziv zbog grčke riječi „lefkas“ (bijelo), a poznata je po bijelim stijenama.

Ostrvo Kos svoje ime duguje grčkoj riječi „kofos“, što u prevodu znači pećina. Ovo ostrvo je inače i poznato po mnogobrojnim pećinama.

Tinos je naziv dobio po grčkoj riječi „tanaos“ što znači „dugo“, a to savršeno opisuje oblik ovog ostrva. Slično je porijeklo imena ostrva Itaka, koje je nazvano po grčkoj riječi „ithys“, što znači izduženo.

Ostrvo Amorgos naziv je dobilo po imenu biljke amorgi, koju su drevni Grci koristili za pravljenje tkanine. Sasvim logično, ova tkanina je bila jako popularna u antičkoj Grčkoj.

Zakintos nosi ime po Zakintosu, sinu kralja Dardanosa od Troje. Poslije završetka trojanske ekspedicije, Zakintos je sa svojim ljudima iz Troje prešao da živi na ostrvu.

Skiatos je naziv dobio po grčkoj riječi „skia“ (sjenka). Na ovom ostrvu ima puno zelenila koje stvara sjenku, mada postoji teorija da je ovo ime izabrano za ostrvo zbog toga što se nalazi u sjenci planine Atos.


Ikaria je ime dobila po Ikarusu koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ostrvo, koje je dobilo naziv po njemu.

Krit u prevodu znači moćan, jak, a ovo ime je izabrano zato što je Krit imao najveću mornaricu.

 

 Izvor: Mondo.rs