Kalabrija je južna pokrajina Italije, smještena na samom jugu Apeninskog poluostrva. Podijeljena je na 5 okruga, odnosno provincija, sa istoimenim gradovima kao upravnim središtima: Vibo Valencija (Vibo Valentia), Katancaro (Catanzaro), Kozenca (Cosenza), Krotone (Crotone), Ređo di Kalabrija (Reggio di Calabria).

Na istoku i jugu izlazi na Jonsko more, a na zapadu na Tirensko. Od ostrva Sicilija je deli Mesinski moreuz.

Nekada je Kalabrija bila stecište avanturista, a danas predstavlja raj za odmor u okruženju očuvane prirode. Kroz nju vodi čuvena „Autostrada Sunca” (Autostrada del Sole), koja je imala izuzetan značaj za razvoj turizma. Planine u zaleđu štite obalu od hladnoće sa sjevera, te tako ova regija uživa prijatnu mediteransku klimu.

Regija predstavlja jedinstvenu mješavinu različitih etničkih grupa, tradicija, dijalekata, folklora, umjetnosti i originalne gastronomije.

Posebnu čar daje obala Tirenskog mora koja je zbog svoje ljepote dobila naziv – obala Bogova (Costa degli Dei).

Ljubiteljima istorije, ali i šarma italijanskog juga, boravak u Kalabriji pruža mogućnost da posjete i neke od najzanimljivijih gradova, kao što su: Katancaro – glavni grad pokrajine, u kom se nalazi jedan od najviših evropskih mostova, kao i ostaci zamka iz normanskog doba, Ređo di Kalabrija – najstariji i najveći grad Kalabrije, čuven po Nacionalnom Muzeju Velike Grčke (Museo Nazionale della Magna Grecia), Kozenca – sjedište Univerziteta i „muzej na otvorenom”, kako ga često nazivaju. Na Tirenskoj obali se ljepotom i slikovitošću izdvajaju i Scila (Scilla), Paola (Paola), Skalea (Scalea), Tropea (Tropea), Pico (Pizzo), dok na jonskoj obali pažnju privlače Skvilanče (Squillace), Soverato (Soverato), Badolato (Badolato), Sibari (Sibari) i mnoga druga istorijski značajna mjesta.

Pico, nekadašnje malo ribarsko selo, poznato posebno po tuni, predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija u Kalabriji. Nalazi se na strmoj litici, sa pogledom na zaliv Santa Eufemija (Santa Eufemia). Visoko iznad mora se uzdiže aragonski dvorac, sagrađen od strane Ferdinanda I od Aragonije, u XV veku, koji je danas je u funkciji muzeja. Grad je osnovao izvjesni Nepeto, još u grčko doba, te su i danas stanovnici poznati kao Nepetini. Istorisjki centar gradića se odlikuje uskim ulicama, povezanim stepenicama, malim trgovima sa fontanama. Posebno se ističe crkva Svetog Đorđa iz XVI veka. Nedaleko od centra grada je i crkva Piedigrota (Piedigrotta), smještena u maloj pećini. Čuveni tartufo sladoled je razlog zbog kog je Pico poznat i kao grad sladoleda.

Idući ka jugu, nailazi se na pješčane plaže u manjim ili većim uvalama, gde se nalaze gradići Briatiko (Briatico), Zambrone (Zambrone), Pargelia (Parghelia),  Santa Domenika di Rikadi (Santa Domenica di Ricadi) …

Gradić Tropea se često naziva biserom Tirenskog mora. Osnovan je kao luka u doba Rimljana, prema legendi, od strane Herkula, pri povratku sa Iberisjkog poluostrva, i imao je važnu ulogu u vrijeme Normana i Aragona. Iako popularno stecište turista, Tropea je ostala neiskvarena modernim duhom masovnog turzma, te je tako idealno mjesto za odmor i uživanje u čistom tirkiznom moru, bijelim pješčanim plažama, ali i romantičnim uskim ulicama, renesansnim crkvama i palatama. Glavno obiljeležje grada je crkva sagrađena na steni Santa Maria dell Isola, kao i normanska katedrala Duomo, posvećene Presvetoj Djevici Mariji od Ruminije, koja je ujedno i zaštitnica grada. Tropea je prepuna malih restorana i poslastičarnica u kojima se može uživati u lokalnoj gastronomiji, čiji je jedan od simbola i crveni luk, koji je istovremeno i popularni suvenir.

Kapo Vatikano (Capo Vaticano) predstavlja rt koji razdvaja zalive Đoja Tauro (Gioia Tauro) na jugu i Santa Eufemija (Santa Eufemia) na sjeveru. Od gradića Tropea ga deli 9 km. Stijene od bijelog granita uzdižu se iznad mora do visine od skoro 300 m. Sa strmih klifova se pruža pogled ka pučini i susjednim Eolskim ostrvima, kao i brojnim romantičnim uvalama. Na rtu se nalazi i svjetionik koji je još drevnim Grcima služio za orijentaciju i od koga potiče najstarije ime ovog mjesta. Na sjeveru, blizu Santa Marije, nalazi se plaža Formikoli (Formicoli), dok se na jugu, blizu Santa Domenike, nalazi plaža Grotičele (Grotticelle), jedna od najljepših u Kalabriji.

Preuzeto sa Odeon World Travel