Nova lista, koju je sastavio sajt o putovanjima Travelbird, rangirala je 500 najvećih gradova na svijetu, prema tome koliko su gostoljubivi prema stranim posjetiocima.

Prilikom ocijenjivanja, u obzir je uzeto više faktora, od godišnjeg broja posjetilaca i otvorenosti za primanje gostiju do lične bezbjednosti i poznavanja stranih jezika. Travelbird je ove podatke uporedio sa iskustvima više od 15.000 travel novinara i napravio listu 100 najgostoljubivijh gradova na svijetu.

Posebna pažnja prilikom ocijenjivanja destinacija posvećena je fenomenu „prekomjernog turizma“ (overtourism), budući da on značajno utiče na gostoljubivost lokalaca, koji turiste vezuju za gužve, galamu i rast cijena hrane, pića, nekretnina i prevoza. Zato je Travelbird računao i indeks prekomjernog turizma,  računajući turistički kapacitet svakog grada (broj stanovnika se upoređuje sa brojem turista na vrhuncu sezone, kao i sa smještajnim kapacitetima po kvadratnom kilometru). Zatim je u svakom od gradova sprovedena anketa o tome kako pozitivno i negativno turisti utiču na život lokalnog stanovništva. Svi ovi podaci doprinijeli su formiranju liste. Na prvom mjestu našao se Singapur, zemlja koja je poznata po čistoći, multikulturalnosti i odličnom poznavanju engleskog jezika, pa je izuzetno privlačan turistima. Skandinavski gradovi su se takođe pokazali dobro, budući da su se Stokholm, Helsinki i Oslo našli u Top 10 najgostoljubivijih. A evo i kompletne liste:

  1. Singapur, Singapur
  2. Stokholm, Švedska
  3. Helsinki, Finska
  4. San Francisko, SAD
  5. Roterdam, Holandija
  6. Lisabon, Portugal
  7. Tokio, Japan
  8. Oslo, Norveška
  9. Cirih, Švajcarska
  10. Orlando, SAD

Izvor: www.travelmagazine.rs