Ništa ne može da pokvari planove i upropasti odmor kao izgubljen prtljag. Pogledajte neke od savjeta kojima ćete sebe spasiti beskrajne potrage za vašim dragocijenostima.

Nabavite novu etiketu sa podacima

Brojne kompanije sada nude pločice sa podacima koje posjeduju mikročipove koji u svakom trenutku odaju položaj vašeg prtljaga. Najveći broj kofera izgubi se kada se papirna cedulja tokom transporta otkine ili pocijepa.

Prijavite se ranije

Putnici koji sve obavljaju u poslednjoj minuti su i oni kojima najčešće nestane prtljag. Osobama na aerodromu potrebno je vrijeme da procesuiraju sav prtljag i prebace ga u avion. Brojni stručnjaci tvrde da je poslednji trenutak za sigurno ostavljanje torbi 30 minuta prije polijetanja.

Ostavite podatke i plan puta u koferu

Ukoliko se kofer izgubi, podaci koji su ostavljeni u njemu mogu pomoći radnicima da brže otkriju gdje kofer treba da ide, pogotovo ako je etiketa sa podacima pocijepana. (Osoblje na aerodromu ponekad zaista otvara kofere u potrazi za informacijama o vlasniku).

Umjesto čekiranja, šaljite vaše stvari odvojeno

Iako se ovo čini kao pomalo čudna ideja, nije. Ukoliko šaljete prtljag odvojeno kao paket smanjujete šanse da će se izgubiti i izbjegavate plaćanje nadoknada za težinu. Pojedine aviokompanije manje naplaćuju, poput Američke pošte, slanje prtljaga kao paketa nego što bi to bio slučaj da prijavljujete prtljag kod avio-kompanije. Ovako možete da koordinišete vaše dolazak u hotel i trenutak kada će vaš prtljag dospjeti poštom, recimo.

Slikajte

Ukoliko vam kofer nestane, a vi pokušavate da ga povratite, par fotografija vam može pomoći u tome. Slike možete pokazati nadležnim ljudima kako bi vaš prtljag lakše identifikovali.

Izdvojite kofer iz mase

Vrlo lako se može desiti da neko pomiješa vaš kofer sa njegovim. Ukoliko ukrasite kofer nekom naljepnicom ili sjajnom trakom smanjićete rizik da u hotelu završite sa tuđim stvarima.

Preuzeto sa b92.net