Republika Malta je mala, gusto naseljena ostrvska država u središtu Mediterana, južno od Sicilije (93 km), istočno od Tunisa i sjeverno od Libije.

Sastoji se od pet ostrva od kojih je najveće Malta, zatim Gozo, Comino, Cominotto i Filfla. Površina cijelog arhipelaga na kome živi oko 400.000 stanovnika je 316 km2, a godišnje ga posjeti više od milion turista. Dužina morske obale je 137 km. Klima na Malti je sredozemna i odlikuje se veoma blagim zimama, prosječna godišnja temperatura je 19˚C. Zbog ljetnjih suša najveći dio ostrva je bez vegetacije, tako da po brežuljkastim terenima dominira žbunasto rastinje.

Mali arhipelag oduvijek je bio strateški centar na kome su traga ostavili Feničani, Rimljani, Vizantijci, Arapi, Normani, Kastiljci, Francuzi i Britanci … Više od dva vijeka na Malti su boravili Malteški vitezovi reda Sv. Jovana Krstitelja. Malta je kao dugogodišnja britanska kolonija stekla nezavisnost 1974. godine. Na Malti je zbog intenzivnog razvoja turizma porušeno mnogo autentično građenih starih kuća. Ljubitelje ronjenja iz cijelog svijeta privlače morske dubine, raznolik podvodni svijet i koralni grebeni. Dva najveća turistička centra su Sliema i St. Julians sa uglavnom stjenovitom obalom. Lokalni autobuski saobraćaj je odlično organizovan po cijelom ostrvu. Glavni grad La Valletta, grad tvrđava u kojoj se krije krstaška istorija, palate i crkve, osnovao je u 16. vijeku Žan De La Valletta. Od Luqe, jedinog aerodroma na ostrvu, je udaljena 6 km.

 Sliema – turistički gradić na sjeveroistočnoj obali Malte, sa pogledom na La Vallettu i otvoreno more, u kome odsjeda najviše turista, poznat je po dugoj promenadi uz more, po brojnim hotelima, restoranima, pabovima i prodavnicama. Gradski autobus saobraća glavnom ulicom povezujući na brz i jeftin način Sliemu sa St.Juliansom i La Vallettom.

St. Julians – gradska četvrt u produžetku Slieme, obuhvata zalive Balluta i Spinola, novu marinu Portomaso, Paceville (popularan centar noćnog života sa noćnim klubovima, pabovima i restoranima), Dragonara kazino, brojne luksuzne hotele, šoping centar Bay Street i gradsku pješčanu plažu St.Julians Bay.

Qawra sa susjednom Bugibbom nalazi se na sjeveroistoku ostrva, u zalivu St.Paul, na sat vremena vožnje lokalnim autobusom od La Valletta (18 km). Živopisno turističko mjesto na obali, sa tavernama, pabovima, prodavnicama i šetalištem uz more koje Qawru spaja sa nekadašnjim ribarskim selom St.Paul. Turisti uživaju u vodenim sportovima, kupaju se i sunčaju na stjenovito-pješčanoj obali ili odlaze lokalnim autobusom, 20-ak minuta vožnje, do čuvene pješčane plaže Mellieha. Qawra je poznata po kuli Sveti Jovan koja je pretvorena u restoran.

Preuzeto sa Odeon World Travel