Minhen, grad u Bavarskoj, vjerovatno je najpoznatiji po svom festivalu piva – Oktoberfestu, nastalom prije skoro 200 godina. Danas je to najposjećeniji sajam na svijetu, koji pruža ovom gradu veselje tokom čitave godine. Dođite na Theresienwiese (Terezijine livade), smjestite se u jedan od petnaestak šatora, od kojih je vjerovatno najpoznatiji Schottenhamel, i uz Maß(krigla od jednog litra) i pšenično pivo probajte najbolje bavarske delikatese, kao što su Weisswurst, Spätzle ili Leberkäse. Imajte na umu da su sobe za vrijeme ovog festivala rezervisane mjesecima unaprijed i zato svoje mjesto treba potražiti mnogo ranije.

Naravno, pošto festival prođe, možete krenuti do grada i pogledati šta sve Minhen pruža. Najpoznatiji trg je Marienplatz, gdje se nalazi Gradska većnica – Neues Rathaus, i najljepši sat s kukavicom na svijetu – Glockenspiel, koji svakog dana u 11 časova ima svoju „predstavu“. U neposrednoj blizini su i „vrt piva“, Hofbrauhaus, toranj stare vjećnice, Alter Rathausturm, zatim gradske crkve Theatinerkirche i Frauenkirche, čija su dva tornja postala simbol grada, a prozori, koji se ne vide pri ulazu u crkvu, već su dio legende. Svake godine na Marienplatz-u se odvija i Christkindlmarkt, bajkoviti božićni sajam, koji je već vijekovima prava bavarska tradicija.

Minhen

Minhen

Karlsplatz je poznat po jednim od rijetkih sačuvanih vrata starog grada, Karlstor, u čijoj blizini se nalaze Palata pravde – Justizpalast, i pješačka zona s brojnim prodavnicama. S druge strane centra grada je Residenz, bivša rezidencija bavarske aristokratije, danas preuređena u muzej. Kad smo već kod kulture, postoji cijeli kvart oko Königsplatz-a, Kunstareal, gdje su najpoznatiji muzeji u Minhenu – tri Pinakoteke (stara, nova i moderna) i Glipoteka. Ludwigstrasse je jedna od četiri kraljevske avenije. Tu se nalazi Trijumfalna kapija, Siegestor, spomenik veoma sličan pariskom i rimskom. Maximilianstrasse je pojam za luksuzne trgovine, ali i za Maximilianeum, palatu Bavarskog parlamenta, koja je smještena s druge strane rijeke Isar. Minhen je grad zelenila i parkova. Najpoznatiji su Hofgarten i Engleski parkovi – Englischer Garten, koji su po svojoj veličini drugi najveći park u Evropi. Odlična mogućnost za dan proveden u prirodi, to je ono čega u Bavarskoj zaista ne nedostaje. Možete izabrati jedan od mnogih predivnih dvoraca, kao što su NeuschwansteinNymphenburg ili Linderhof, ali i posjetu nekom od slikovitih gradića, kao što je Rothenburg ob der Tauber.

I ljubitelji sporta moći će da uživaju u Minhenu. Allianz Arena, dom dva gradska fudbalska rivala, pravo je remek-djelo sportske arhitekture, a tu je i Olimpijski park, u kojem uz stadion možete obići i Olympiaturm, najviši toranj u gradu. Na njegovom vrhu se možete smjestiti u restoran, uživati u pogledu na grad i obližnje Alpe, a dok se platforma lagano vrti oko svoje ose, vi možete da uživate uz svoje piće i da razmišljate o tome kako je život zaista lijep.