Ponekad sve što je potrebno kako biste osvježili svoj um i tijelo je da jednu nedjelju ili makar nekoliko dana zurite u mirno plavo more. Ukoliko želite da na ovaj način pronađete unutrašnji mir, u nastavku su neka od mjesta gdje možete uživati u najljepšoj i najplavljoj vodi na svijetu, gdje nijanse idu od modro plave do najsvijetlije tirkizne koju možete zamisliti. Ova jezera, mora, plaže i uvale su savršena mjesta gdje možete ponovo da se povežete sa prirodom, svojom porodicom i sobom.

Plaža Egremni, Grčka

Teško je naći mjesto na ostrvu Lefkada koje nema spektakularan pogled na kristalno čisto Jonsko more, ali Egremni plaža na zapadnoj obali je posebno zapanjujuća. Da biste došli do ove plaže morate se spustiti niz strme stepenice, koje smanjuju gužvu, ali jednom kada se spustite, bijeli pijesak stoji u potpunoj suprotnosti sa tirkiznom vodom što je čini idealnom za dan proveden opuštajući se na suncu.

Jezero Krejter, Oregon, SAD

Tamno plava voda koja ispunjava kalderu potopljenog vulkana čini ovo jezero jednim od najljepših u SAD. Tamne vode su gotovo kristalno čiste zahvaljujući činjenici da ne postoje dolazni potoci niti rijeke koje bi činile vodu mutnom. Sve ovo čini jezero idealnim za ljubitelje ronjenja koji su spremni da se suoče sa hladnom vodom. Ovo jezero, koje se nalazi na jugu savezne države Oregon, je ujedno i najdublje u SAD.

Kon Son, Vijetnam

Granitne stijene okružuju kristalnu vodu Kon Sona, jedinog naseljenog ostrva u arhipelagu Kon Dao sa 16 ostrva koja predstavljaju jedna od najboljih skrivenih ostrva na planeti. Ostrvo je udaljeno 180 km od jugoistočne obale Vijetnama, a netaknute plaže su obložene zlatnim pijeskom i predivnom plavom vodom. Za poglede na tirkizno more od kojih zastaje dah treba se uputiti ka udaljenoj Dam Tre Bej laguni.

Devils Bej, Virdžin Gorda, Britanska djevičanska ostrva

Ponekad se čini da su najbolji pogledi oni zbog kojih se morate malo potruditi i to je upravo slučaj kada želite da dođete do ovog mjesta na ostrvu Virdžin Gorda. Vrijedi truda da dođete do Devils Beja kako biste ronili u kristalno čistim tirkiznim vodama Kariba ili da se samo zavalite, divite okruženju i odmarate.

Plitvička jezera, Hrvatska

Dva sata od prijestonice Hrvatske nalazi se čudo prirode – Nacionalni park Plitvička jezera. Šumoviti park, koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine, je prošaran sa 16 tirkizno plavih jezera koja su nevjerovatan prikaz onoga šta je priroda stvorila. Drvena staza vijuga kroz park, gornja i donja jezera, pružajući priliku posjetiocima da se šetaju čak i iznad vrhova kristalnih vodopada.

Ambergris Kaje, Belize

Kratka vožnja čamcem od najvećeg koralnog grebena van Australije dijeli posjetioce od ostrva Ambergris Kaje u Belizeu koje je pravi raj za ronioce i ljubitelje snorklinga. Uputite se ka dijelu Šark Rej Eli kako biste ronili među malim ajkulama i ražama, posjetite morski rezervat Hol Čen i nađite se izbliza sa jeguljama, kornjačama i šarenim ribicama ili istražujte podvodne pećine čuvene Plave rupe (Blue Hole).

Preuzeto sa travelmagazine.rs