Talin, Estonija

Talin

Talin

Uputite se ka estonskoj prijestonici ukoliko želite da vidite privlačnu kombinaciju srednjovjekovnog i modernog. Ovde se nalazi jedan od najbolje očuvanih starih gradova u Evropi, sa drevnim gradskim zidinama, kaldrmisanim sokacima i obiljem kupola i tornjeva, naslijeđe istorije duge 850 godina, koja uključuje periode kada su ovim prostorima vladali Danci, Šveđani, Njemci i Rusi. Grad je nevjerovatno živopisan i gotovo je nemoguće povjerovati da je prije samo 25 godina bio dio Sovjetskog Saveza. Ovi mračni, sivi dani su davna prošlost, a Talin je danas grad prepun šik hotela, suši restorana, fantastičnih kafića i otvorenih ljudi koji su prigrlili digitalno doba sa velikom strašću (zanimljivo je da je upravo ovdje stvoren Skype).

Jezero Bled, Slovenija

Bled

Bled

Blagi termalni izvori griju vodu ovog prelijepog, kobaltno plavog jezera i do 26 stepeni Celzijusa, a dijelovi gdje se može zaista i plivati nalaze se na sjevernoj i zapadnoj strani jezera. Međutim, ono što ga čini još posebnijim je majušno ostrvo u obliku suze u njegovoj sredini. Na njemu se može posjetiti mali muzej i predivna crkva sa freskama iz 14. vijeka i zlatnim, baroknim oltarom.

Riga, Letonija

Riga

Riga

Prijestonica Letonije je prava simfonija tornjeva i nekih od najfantastičnijih arhitektonskih djela u Art Nouveau stilu na svetu. Omladina u Rigi zna kako da se provodi, pogotovo u zanimljivim barovima veličanstvenog starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Riga, sa druge strane, ima i svoju izuzetnu umjetničku stranu sa fantastičnom operom, koncertnim dvoranama i crkvama koje nude nevjerovatne resitale na orguljama. Ukoliko želite da pobegnete iz grada, tu je i Jurmala, gradić nedaleko od Rige sa dugačkom, pješčanom plažom, koji je nekada bio omiljeno ljetno odmaralište Brežnjeva i Hruščova.

Tatre, Slovačka/Poljska

Tatre

Tatre

Ovaj planinski vijenac formira prirodnu granicu između Slovačke i Poljske, a ovdje se može vidjeti mnoštvo prelijepih jezera i vodopada. Postoje i brojne hajking staze u kojima mogu uživati ljubitelji pješačenja i istraživati predivnu prirodu. Vazduh je nevjerovatno čist, a pašnjaci su nestvarno zelene boje.

Durmitor, Crna Gora

Durmitor

Durmitor

Sjajne plaže Crne Gore su dobro poznate. Manje je poznata njena podjednako privlačna unutrašnjost koja je možda i najlepša oko Durmitora i Nacionalnog parka Biogradska gora. U ovom nacionalnom parku šume su mješovite i uglavnom su u pitanju bukve, srebrne breze i omorika, sa tepisima divlje borovnice i kleka koji se mogu vidjeti na sve strane. Kada se pređe preko rijeke Tare u nacionalni park Durmitor, šume su sablasnije, a priroda je potpuno nevjerovatna.

Moskva, Rusija

Moskva

Moskva

Kada stignete u Moskvu, sigurno ćete prvo posjetiti Crveni trg, Kremlj i Lenjinov grob, ali ćete iskusiti i 24-časovnu užurbanost jednog od najživljih evropskih gradova, ogromne metropole sa preko 10 miliona stanovnika, prepunjene noćnim klubovima, barovima i šoping centrima. Ponuda za ljubitelje umjetnosti je, takođe, ogromna, od Tretjakovske galerije do večernjih odlazaka na balet ili u operu.

IZVOR: www.travelmagazine.rs