Sankt Peterburg, Rusija

Sankt Peterburg

Sankt Peterburg

Uputite se u Sankt Peterburg kako biste iz prve ruke vidjeli bivšu rusku prijestonicu čije su „bijele noći“ i brojni kanali inspirisali književne velikane poput Fjodora Dostojevskog i Nikolaja Gogolja. Izgrađen 1703. godine po nalogu Petra Velikog, na močvarnom mjestu gdje nije bilo ničega, kao ruski „prozor u Evropu“, ovaj grad je preživio više revolucija, ratova i političkih intriga za svojih 350 godina postojanja nego neki drugi gradovi za hiljadu godina. Istorija je upečatljiva na svakom koraku, od ratnog broda Aurora koji je označio početak boljševičke revolucije do brojnih podsjećanja na 900 dana nacističke opsade grada koja je iza sebe ostavila oko dva miliona žrtava. Nakon ovakvih strahovitih stvari, uputite se ka legendarnom muzeju Ermitaž, kako biste uživali.

Transfagarašan, Rumunija

Transfagarašan

Transfagarašan

Transfagarašan je jedan od najzanimljivijih puteva za vožnju, a nalazi se u srcu Rumunije. Kako god da ga pogledate, ovo „čedo“ rumunskog lidera iz doba komunizma, Nikolaja Čaušeskua, je izvanredan primjer inženjerstva: tu su dionice asfalta sa mnoštvom tunela, vijadukti i mostovi, a brojne oštre krivine i nagli usponi čine izuzetno značajnim umijeće navigacije  i predstavljaju pravi izazov vozačima. Put prelazi preko najviših vrhova južnih Karpata, a dugačak je 90 kilometara.

Prag, Češka Republika

Prag

Prag

Prijestonica Češke je bez svake sumnje jedan od najromantičnijih gradova na svijetu. Dok se šetate gradom činiće vam se kao da ste u Felinijevom filmu, a osjećaj je nevjerovatan dok prolazite krivudavim, kaldrmisanim ulicama četvrti Mala Strana, gdje se sa prozora pravih palata mogu čuti sonate, a skriveni barokni vrtovi se pojavljuju iza grandioznih kapija. Arhitektura grada, stara nekoliko vijekova, na sreću jedva dotaknuta Drugim svjetskim ratom, odlična je pozadina za češki (Bohemian) životni stil. Ako vam je Prag već poznat, uputite se u Češki Krumlov. Ovaj bajkovit gradić pod zaštitom UNESCO-a koji se nalazi na jugu pokrajine Bohemije, pripada nekim davno prošlim vremenima, a preplavljen je gotskom, renesansnom i baroknom arhitekturom. Vltava dijeli grad okružen zelenim brdima, kojim dominira veliki dvorac u kome se nalazi, po mnogima, najstariji barokni teatar na svijetu.

Kotor, Crna Gora

Kotor

Kotor

Sa planinskim zaleđem, predivnim plavim vodama i naseljima iz doba srednjeg vijeka i Mlečana, ovaj zaliv u obliku leptira je istinski dragulj crnogorske krune. Utvrđeni grad Kotor je sam po sebi pravo čudo, sa prelijepim kaldrmisanim ulicama i trgovima, crkvama i sjajnim muzejom koji je ponosni svjedok pomorskog junaštva ovog regiona. U neposrednoj blizini je i barokni gradić Perast koji je mjesto čuvene pobijede nad Turcima Osmanlijama. Odavde je moguće otići i na posebno hodočašće brodićem do ostrva poznatog pod imenom Gospa od škrpjela.

Krakov, Poljska

Krakov

Krakov

Za razliku od prijestonice zemlje, Varšave, koja je žestoko bombardovana tokom Drugog svjetskog rata, Krakov je prošao kroz rat gotovo neoštećen. Posjetioci se kroz grad mogu kretati tramvajima, ali on je toliko mali da se može i prepješačiti. Stari grad, gdje se praktično može provesti cijeli vikend, je djelimično ostao u srednjovjekovnom duhu, a djelimično u periodu između 17. i 19. vijeka. Glavni trg, Rynek Glowny, je centralno mjesto i ujedno najveći srednjovjekovni gradski trg u Evropi. Mnogi posjetioci će otići i do duboko potresnog, bivšeg koncentracionog logora Aušvic, a i čuveni Wieliczka rudnici soli se mogu posjetiti tokom jednodnevnog izleta.

Plitvička jezera, Hrvatska

Plitvička jezera

Plitvička jezera

Hrvatska ima osam nacionalnih parkova, ali je UNESCO odredio Plitvička jezera kao najstariji, osnovan još 1949. godine. Ovo je čudesni svijet kraških stijenovitih formacija, vodopada i jezera neverovatno živih boja koji privlači preko milion posjetilaca svake godine. Ovaj nacionalni park se može posjetiti u okviru jednodnevnog izleta iz prijestonice, Zagreba, poznatog po svojim šarmantim tramvajima i habsburškoj arhitekturi.

IZVOR: www.travelmagazine.rs