Turizam u Pragu je u usponu, sa približno procjenjenih 7 miliona turista koji su posjetili češku prestonicu tokom 2016. godine. Međutim, turistička organizacija grada je izrazila zanimljivu želju, a to je da se uspori turistički rast.

Nora Dolanska, koja se nalazi na čelu pomenute organizacije zamolila je u jednom intervjuu da posjetioci „ne žure“ sa dolaskom u Prag. Gradonačelnik je, inače, najavio zabranu korišćenja segway-a u julu mesecu, u istorijskom centru grada, nakon velikog broja žalbi stanovnika. Dolanska je izjavila da zaista puno turista dolazi u Prag i da oni u gradu ne ostaju jako dugo, uglavnom maksimalno dve do tri noći.

Muke Praga

Muke Praga

Ovo je poprilično problematično za mali grad poput Praga, jer je istorijski centar mali, ulice su veoma uzane, što nije slučaj u većim gradovima poput Beča, Pariza ili Londona. Prema njenim riječima, Prag je idealan za šetnju i pješačenje. Većina posjetilaca dolazi iz Evrope (skoro 70%), dok su Njemci najčešći posjetioci.

Prema riječima Nore Dolanski, grad očekuje i značajan priliv turista iz Kine i Južne Koreje, kao i oporavak dolazaka turista iz Rusije i Istočne Evrope tokom 2017. godine. Ona ističe i da želja za blagim usporavanjem nije negativna, jer je želja zvaničnika samo da se promjeni ritam posjeta češkoj prijestonici.

Ljudi ne bi trebalo da žure. Iako zimi ne mogu da sjede na obali rijeke, grad je prepun šarmantnih kafea gdje se, takođe, može uživati i osjetiti atmosfera grada.

IZVOR: www.travelmagazine.rs