Pri svakom putovanju obavezno spakujete pola garderobe, iako idete samo na dvodnevni izlet? To je siguran znak da ne znate posložiti svoje prioritete i uvjereni ste kako će vam u nekom trenutku zatrebati svaka od stvari koju stavite u kofer.

Ovo je navika koje se jednostavno morate riješiti, a ako se prepoznajete u simptomima hroničnog prepakiravanja, ovih deset savjeta izliječiće vašu lošu naviku.

Započnite s ruksakom

Osim ako ne putujete s djecom sve stvari koje su vam potrebne mogu stati u ruksak ili barem mali kofer s točkićima s kojim će vam biti mnogo lakše putovati. Limitirajući se na tako, za vaše pojmove, malu torbu, natjeraćete se da ponesete samo ono najpotrebnije. Osim toga, velike su šanse da ćete na ovaj način uštediti novac, ali i smanjiti šanse od gubitka prtljaga.

Pakujte odjeću koju možete nositi više puta

Jedno pravilo: Ako određeni komad ne možete nositi više od jednom tokom putovanja, ostavite ga kod kuće. Ovo znači da ne biste trebali spakovati one štikle koje pristaju samo jednoj određenoj odjevnoj kombinaciji ili džemper koji se slaže samo na jednu majicu. Spakujte stvari koje možete kombinovati s bilo čim i nositi više puta tokom putovanja.

Spakujte  više majica nego hlača
Moći ćete realizovati mnogo više odjevnih kombinacija ako spakujete  više majica nego hlača. Niko neće primijetiti da ste dva dana za redom nosili iste teksas hlače ako ste ih kombinovali s drugačijom majicom.

Ponesite raznovrsne higijenske potrepštine
Kako biste uštedjeli tonu prostora u koferu, ponesite proizvode za higijensku njegu koji vrše različite funkcije, poput šampona koji je ujedno i regenerator, šampona koji istovremeno služi i kao gel za tuširanje te krema za brijanje ili losiona za lice koji vas ujedno štiti od sunčevih zraka.

Ograničite se na dva para cipela
Ne biste trebali spakovati više od dva para cipela – jedne za hodanje, penjanje i ostale aktivnosti i druge za izlazak. Uvijek odaberite najudobniju obuću koju posjedujete kako se s putovanja ne biste vratili s ogromnim žuljevima.

Minimalizujte elektroniku
Zar vam je zaista potreban laptop, tablet, digitalni fotoaparat i smartphone, uz sve one kablove i punjače baterija koje s njima morate nositi? Ako nosite laptop za poslovni put, ostavite tablet kod kuće. Smartphone telefoni mogu se spojiti na WiFi i vršiti funkciju laptopa prilikom pregledavanja interneta ili čitanja pristiglih mailova. Muziku prebacite na mobilni uređaj pa mp3 player ostavite kod kuće.

Spakujte duplo manje odjeće i duplo više novca
Prije samog putovanja rasporedite odjeću i novac koje namjeravate ponijeti sa sobom. U kofer spremite samo pola te odjeće i udvostručite novac koji ćete ponijeti. Stvar je u tome da ljudi često ponesu previše stvari i premalo novca, zbog čega na kraju zažale. Zbilja vam nije potrebno toliko odjeće koliko vi mislite.

Ostavite ‘za svaki slučaj’ stvari kod kuće
Koliko ste puta u kofer spremili stvari ‘u slučaju da’ vas pozovu na gala večeru ili ‘u slučaju’ da se vrijeme drastično promjeni od onog predviđenog ili ‘u slučaju’ da budete prisustvovali zabavi uz bazen? Prestanite to raditi. Ako se nađete u situaciji koja zahtjeva drastično mijenjanje odjeće u onu koju niste spakovali, neka vam to bude dobar povod za kupovinu.

Nemojte se pakovati u zadnji trenutak
Panično pakovanje u zadnji trenutak dovodi do nereda u koferu, zaboravljenih stvari i pretrpavanja čak i onim stvarima koje vam sigurno neće zatrebati. Spakujte se na vrijeme kako vam se ne bi dogodilo da je komad odjeće koji vam je potreban za putovanje u korpi za prljavu odjeću ili ne stignete kupiti neke stvari koje su vam potrebne. Na vrijeme isplanirajte koju ćete odjeću nositi po pravilu svaki dan jedan izgled (ili jedan izgled po prilici, ako idete na poslovni put koji će zahtijevati nekoliko različitih stilova u samo jednom danu).

Pripremite samo odjeću u kojoj volite biti
Ako neku odjeću ne nosite u svom svakodnevnom životu, nemojte je ponijeti ni na putovanje. Ostavite svu odjeću koja vam ne pristaje kao salivena, u kojoj se ne osjećate pretjerano udobno ili koja vam se iz bilo kog drugog razloga ne sviđa. Velika je vjerovatnoća da će takva odjeća, ako je ponesete, ostati na dnu vašeg kofera baš kao što većinu vremena ‘leži’ na dnu vašeg ormara.

Preuzeto sa sibenik.in