U današnje vrijeme kada govorimo o putovanju vozom, prije svega mislimo na efikasnost i udobnost – blagovremeni polazak i dolazak na željenu destinaciju, kao i udobno sjedište koje nas čeka u modernim vagonima. Ali, putovanje vozom je i svojevrsno iskustvo. To nije uvijek najbrža opcija da se prevezete sa jednog mjesta na drugo, ali je sigurno najupečatljivija….Slatka Švajcarska: Čokoladni voz

  1.   Ruta: Montre – Brok, Švajcarska

Trajanje: 9 sati, 45 minuta, povratno putovanje

Ovaj šarmantni voz radi tokom ljeta i jeseni i prevozi putnike od Montrea, sa pogledom na Ženevsko jezero do srednjovjekovnog gradića Grijer, sa 1.600 stanovnika, koji je dom sira koji nosi isto ime. Obiđite fabriku sira i lokalni zamak, uživajte u ručku u nekom od odličnih restorana, a onda se vratite u voz i nastavite do mestašceta Brok. Sa stanice se autobusom uputite do „Cailler-Nestlé“ fabrike čokolade, ušuškane između jezera Grijer i planinskih vrhova, kako biste uživali u besplatnim uzorcima prvoklasne čokolade prije povratka nazad.

Najljepša evropska putovanja vozom

  1. Izobilje tunela: Bernina Express

Ruta: Hur, Švajcarska – Tirano, Italija

Trajanje: 4 sata, 14 minuta

Vrtoglava vožnja ovim vozom vodi vas na uspon od 7 stepeni, spiralu od 360 stepeni, kroz 55 tunela i preko 196 mostova, penjete se na 2.200m, a onda spuštate 1.800m prije stizanja na odredište. Riječ „express“ više se odnosi na mogućnost rezervacije mjesta u kraćem vremenskom periodu u odnosu na polazak nego na brzinu voza koji prolazi kroz Alpe južno od najstarijeg grada Švajcarske do šarmantnog italijanskog gradića sa manje od 10.000 stanovnika. Dio trase ovog voza je pod zaštitom UNESCO-a.

Najljepša evropska putovanja vozom

  1. Hotel na točkovima: Francisko de Goja

Ruta: Pariz – Madrid

Trajanje: 13 sati, 30 minuta

Napustite Pariz u večernjim satima, uživajte u odličnoj večeri u vozu i spektakularnim ruralnim predjelima, utonite u san uz umirujući ritam šina i probudite se narednog dana u Madridu, odmorni i spremni za obilazak. „Grand class“ uključuje piće dobrodošlice, gurmansku večeru, doručak kao i kupatilo u privatnom kupeu sa tuš kabinom.

Najljepša evropska putovanja vozom

  1. Doživite doba viteštva: Dvorci Britanije

Ruta: Invernes, Škotska – Gvined, Vels

Trajanje: 15 dana

Otkrijte istorijska utvrđenja Velike Britanije kombinujući BritRail kartu koja važi dvije nedjelje sa kartom Great British Heritage i na ovaj način ćete moći da posjetite 580 atrakcija. Započnite putovanje u Invernesu u Škotskoj, blizu Loh Nesa, gdje možete obići dvorac „Urquhart“. Nastavite obilazeći dvorac u Edinburgu, dok engleske znamenitosti uključuju dvorac u Doveru, sa svojim ratnim tunelima. U Gvinedu, u Velsu, ne propustite dvorac „Caernarfon“, mjesto svjetske kulturne baštine.

  1. Epsko putovanje: Trans-sibirska železnica

Ruta: Moskva – Vladivostok, Rusija

Trajanje: 19 dana

Ovaj čuveni put, ikona ruske kulture, prelazi osam vremenskih zona kako bi povezao rusku prijestonicu sa lukom na Tihom okeanu. U vozu, siromašni su pomiješani sa bogatim, mladi sa starim, stranci sa lokalnim stanovništvom. Društvene barijere nestaju dok putnici dijele jedinstveno iskustvo i vodku, a moguća je rezervacija i privatnog kupea.

www.orient-express.com

www.danube-express.com

www.visitflam.com

www.bahn.de

www.trans-siberia.com

www.britishheritagepass.com/castles

www.elipsos.com

www.raileurope.com

www.raileurope.com