9.Polja lala u Holandiji
Već preko četiri vijeka, lale su izuzetno popularne u Holandiji i danas je ova zemlja najveći svjetski uzgajivač ovog elegantnog cvijeća. Ogromna i šarena polja lala su ono što izaziva divljenje i izmamljuje uzdahe u sjevernim i zapadnim dijelovima ove zemlje, a najbolje je posjetiti ih sredinom aprila.

8.Svičeva pećina Vaitomo
Novi Zeland je destinacija koja je poznata po svojim spektakularnim pejzažima, a mnogo toga se može vidjeti i ispod površine zemlje. Jedan od primjera izvrsnosti i zanimljivosti Novog Zelanda je Svičeva pećina Vaitomo, koja je dom ovim malim stvorenjima koja svijetle u mraku. Jedan pogled na unutrašnjost ove pećine učiniće da vam srce i dah zastanu na trenutak.

7.Geirangerfjord
Duge, uzane doline, koje su davno presječene glečerima, ili drugim fjordovima, su nešto najspektakularnije što je priroda uradila. Naravno, najbolje mjesto za istraživanje fjordova je Norveška, a najbolje mjesto u Norveškoj je Geirangerfjord. Ovo mjesto je pod zaštitom UNESCO-a i njegova magija se mora vidjeti, ne postoje dovoljno dobre i snažne riječi koje ga mogu opisati.

6.Pamukale
Sa lokacijom u jugozapadnoj Turskoj, Pamukale je očaravajuće mjesto gdje su gejziri kreirali bijele bazene od travertine na padinama brda. Ovo mjesto izgleda kao da je “ispalo” iz bajke i svijeta magije. Kada se prevede sa turskog, Pamukale znači Pamučni zamak.

5.Kanjo Kristales
Iako je relativno kratka, proteže se samo 96 km kroz Kolumbiju, Kanjo Kristales je jedna od najimpresivinih rijeka u svijetu iz sasvim iznenađujućeg razloga. Nazvana “Rijeka pet boja” ili “Tečna duga” ova rijeka dobija jedinstveni šareni izgled zbog vrsta flore koje rastu u njenom koritu.

4.Zangije Dansia
Jezivi prizor formacije Zangije Dansia u jugoistočnoj Kini, predstavlja nam blistavo obojene, mineralne formacije koje su stare nekoliko miliona godina. Nastale su usljed konstantne erozije i tektonske aktivnosti. Ovo je jedno od mjesta na planeti koje najviše podsjeća na nešto vanzemaljsko.

3.Grand Prismatic Izvor
Jeloustoun Nacionalni park je jedno od najljepših i najmisterioznijih mjesta na Zemlji. S obzirom na to da se nalazi iznad supervulkana, ovo mjesto ima veliki broj geotermalnih osobina, od kojih je jedna Grand Prismatic izvor, najveći izvor tople vode u Sjedinjenim Američkim Državama. Predivna boja koju ovo mjesto posjeduje postoji zahvaljujući brojnim mikroorganizmima koji žive u vodama koje su bogate mineralima.

2.Aurora Borealis
Iako ovo zapravo nije destinacija, ne možemo pričati o najljepšim mjestima na planeti i čudima prirode, a da ne pomenemo auroru borealis, odnosno polarnu svjetlost. Ovaj fascinantni nebeski lajtšou uzrokovan je solarnim vjetrom koji udara u atmosferu, a najbolje se vidi sa uzvišenja, koja su smještena u sjevernim dijelovima Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

1.Antilopa kanjon
Antilopa kanjon je zaista fascinantno mjesto, smješteno na Navaho zemlji u sjevernom delu Arizone. Izvrsna narandžasto-braon boja stjenovitih zidova, sa interesantnim plutajućim oblicima, kao i veličanstvena igra duboke tame i svjetlosti koja dolazi sa gornje strane, čine ovaj kanjon sjajnim mjestom za istraživanje.

IZVOR:www.luxlife.rs