Iako bi nam vjerovatno trebao čitav život i više da istražimo sve njene ljepote, neka mjesta se posebno ističu svojim izuzetnim osobinama. Možda bi naša novogodišnja odluka trebalo da bude da posjetimo barem pet od tih mjesta, koja će nas očarati i dokazati još jednom koliko je priroda moćna i magična. Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam 20 najljepših mjesta na planeti Zemlji.

20.Plava Laguna na Islandu
Kada pomislite na Island, možda baš i ne biste zamislili da se baš tu nalaze neka od najljepših mjesta na planeti. Ipak, zahvaljujući geotermalnoj aktivnosti, ljudi mogu obući svoje kupaće kostime i uživati u toploj vodi, dok su okruženi snijegom i ledom. Smještena blizu glavnog grada Rejkjavika, predivna Plava Laguna je jedno od onih iznenađenja koje nam priroda priprema i kojim nas obuzima i očarava.

19.Kelimutu jezera
Smješten na indonežanskom Flores ostrvu, Kelmutu je vulkan koji je poznat po svojim kraterskim jezerima. Boje ovih jezera variraju od zelene do plave, a ponekad, u zavisnosti od brojnih uslova idu i do crvene. Šta god da priroda čini kako bi kreirala ovaj predivni predio, mi smo joj veoma zahvalni. Jedan pogled na ovo mjesto, posebno sa velike udaljenosti, učiniće da pomislite da se nalazite u nekoj bajci.

18.Džinov most
Džinov most (Giant’s Causeway) je jedno od onih prirodnih čuda koja su toliko intrigantna da vam je teško da povjerujete da nisu djelo čovjeka, već same sile prirode, čija mistika okupira ljudske misli od nastanka čovjeka pa do današnjeg dana. Sastoji se od 40.000 bazaltnih stubova, koji su na to mjesto dospjeli vuklanskom erupcijom prije oko 60 miliona godina. Ime ovog predivnog prirodnog čuda potiče od legende koja kaže da je ono ostatak mosta koji je spajao Irsku i Škotsku i koji je napravio džin.

17.Džodpur
Indija je velika zemlja koja ima više nego bogatu istoriju i kulturni diverzitet, tako da postoji pregršt mjesta koje svi moraju vidjeti, barem jednom. Jedno od najnevjerovatnijih čuda je plavi grad Džodpur, smješten u sjeverozapadnoj provinciji Radžastana.

16. Hitsuijama Park
Hitsujama Park, smješten u japanskom gradu Čičibuu je jedno od najšarenijih mjesta ove države. Svake godine od aprila do maja, hiljade cvjetova višnje i floksa cvjetaju i prekrivaju dio brda pink i ljubičastom bojom. Ovo predivno cvjetanje je jasan znak da je proljeće stiglo u Japan, a brojni stanovnici i turisti ga posjećuju baš tokom tog perioda.

15.Velika plava rupa
Kao dio već impresivnog Barier grebena u Belizeu, Velika plava rupa je nešto što djeluje veoma zastrašujuće posmatrano odozgo – izgleda kao ogromna crna rupa, okružena tirkiznim vodama Atlantika. Ona je mistična i zanimljiva, posebno roniocima koji su privučeni njenom magijom i upuštaju se u istraživanje njenog dna, do kog je stiglo samo nekoliko ljudi.

14.Polja riže u Vijetnamu
Smještena na padini brda, vijetnamska polja riže koja se pružaju u nedogled, mogu se vidjeti u svim dijelovima ove zemlje. Ona su morala biti smještena baš tu, zbog nezgodnog terena tog dijela planete – u suprotnom, bilo koje bavljenje zemljoradnjom bilo bi u potpunosti neuspješno. Ova polja su jedan od samo nekoliko primjera ljudske intervencije i djelovanja koji su zapravo uljepšali prirodnu ljepotu ove zemlje.

13.Alhambra
Opisana kao “biser među smaragdima” zbog svoje lokacije, Alhambra je predivna andalužanska palata, koju su izgradili murski vladari iz ove regije tokom srednjeg vijeka. Ovo je arhitektonsko remek djelo i jedna od najpoznatijih atrakcija Španije.

12.Planina Roraima
Kao jedan od najveličanstvenijih vrhova na svijetu, planina Roraima smještena je na granici između Venecuele, Brazila i Gvajane i izdiže se nevjerovatnih 2743 metara u visinu. Ovo je zapravo prostrani plato sa visokim stijenama koje ga okružuju sa svih strana, a najimpresivnije izgleda kada probada i para pjenušave oblake.

11.Jezero Hilier
Midl Ajlend, ostrvo smešteno nadomak obale zapadne Australije je lokacija jezera Hilier, čudnovatog vodenog tijela koje je u potpunosti roze boje. Ova neobična boja, koja izgleda fantastično u kontrastu sa zelenom poleđinom ostrva, je po naučnim istraživanja, rezultat života mikroorganizama u vodi jezera.

10.Salar de Ujuni
Smješten visoko u Andima, u jugozapadnoj Boliviji, Salar de Ujuni je najveće polje soli na svijetu. Ovo je okean bijele boje koji je dva puta veći od države Delavera, i skoro da je u potpunosti savršeno ravan. Varijacije visine ovog polja su manje od jednog metra na čitavom prostoru. Kada je vedro nebo i kada je ovo polje prekriveno vodom, ono djeluje kao veliko ogledalo i predstavlja nam refleksiju neba kakvu nigdje drugo ne možemo vidjeti.

IZVOR: www.luxlife.rs