Veliki sam ljubitelj filmova i često se dešava da se oduševim izborom destinacija i mjesta na kojima su snimane pojedine scene ili čitavi filmovi. Zato sada pravim izbor najljepših filmskih lokacija. Spremite kokice i krećemo u obilazak.

Vječni Rim

Činjenica je da arhitektura Rima unosi ogroman šmek u svako filmsko ostvarenje Rim je grad pun životne dinamike i znamenitosti na svakom ćošku. Najupečatljivije su deifinitivno Španske stepenice, trideset metara visoka fontana Trevi, katedrale, trgovi… Dovoljno uzbudljivo da se prisjetite scena iz filma „Da Vinčijev kod“, rađenom po knjizi Dena Brauna i osjećaćete se kao Tom Henks u pustolovnim šetnjama centralnim ulicama Vječnog grada. Većina znamenitosti ovog predivnog grada, punog istorije i tradicije, savršene hrane i vina, mode i kulture našlo je svoje mjesto u filmu „Praznik u Rimu“ sa čuvenim Gregorijem Pekom i legendarnom Odri Hepbern.

Prag

Prag je grad koji očarava svojim šarmom i jedinstvenošću. Poznat je i pod imenom Zlatni grad i Hrad tornjeva (kojih ima oko 500). Grad u kojem Vesli Snajps juri vampire u filmu „Blade 2“, Tom Kruz gleda kako automobil eksplodira u „Nemogućoj misiji“, kiša na mostu i zanosna Barbra Strajsend u filmu „Yentl“, sve je to Prag.

Ipak, grad je postao poznat i kao filmska razglednica nakon što je Miloš Forman smjestio dobar dio filma „Amadeus“ u češku prestonicu. Stari dijelovi grada Lesertaun i Karlov most svrstali su magični Prag u jednu od najljepših prirodnih filmskih scenografija na svijetu. Takođe, poznati filmovi koji su posljednjih godina snimani u Pragu su „Kazino Rojal“ (2006) i „Oliver Tvist“ (2005).

Liverpul sa svojim mračnim i mističnim dokovima

Neodoljivi Liverpul mamio je režisere širom svijeta.

Engleski grad koji je dugo bio idealno mjesto za niskobudžetne, umjetničke filmove, koji su potom doživljavali uspjeh. Čuvena panorama grada snimljena u filmu Kristofera Nolana o Betmenu „The Dark Knight“ (2008) podsjetila je na taj dio Liverpula prikazan iz vizure Marlona Branda u filmu „On the Waterfront“ (1954). Tuneli Mersej bili su mjesto nedavnog snimanja filma „Harry Potter and the Deathly Hallows“, a svoje kadrove u ovaj grad smjestio je i Gaj Riči u projektu „Sherlock Holmes“ i snimio brojne vlažne ulice trećeg najvećeg grada u Engleskoj, uključujući i čuvene dokove, koji i dalje izgledaju kao na početku 19. vijeka.

Kvinstaun na Novom Zelandu

Surova priroda ovog mjesta bila je lokacija snimanja mnogih hit filmova

Mjesto poznato po turizmu, avanturizmu i ski-stazama najljepše je predstavljeno u filmskoj bajci „Gospodar prstenova“. Frodo (Elijah Wood), Gandalf (Ian McKellen) i Saruman (Cristopher Lee) u filmu prolaze jezero Vakatipu, planinu Ben Lomond… Ovdje je 2009. Sniman i film „X-Men Origins: Wolverine“ sa Hjuom Džekmenom u glavnoj roli. Gradić je okružen nevjerovatnim pejzažem i prelijepim jezerom.

Pariz sa svojim fenomenalnim barovima

Svi oni koji još nisu posjetili Pariz, Ajfelovu kulu su već dosta puta viđali na filmu.

Pariz je grad sa mnogo poznatih mjesta, kao i barova na Šanzelizeu u kojima je glavni Žan-Pol Belmondo u filmu „Do posljednjeg daha“, ostvarenju koje je šezdesetih godina prošlog vijeka dalo krila novom talasu. Zatim je tu i Moulin Rouge, mjesto u kojem su se zaljubili Nikol Kidman i Juan Mekgregor u istoimenom filmu. Naravno, ne možete zaobići ni crkvu na Monmartru koja je očarala Odri Tatu u sjajnom filmu „Čudesna sudbina Amelije Pulen“.

 

Preuzeto sa wannabemagazine.com