Kinaj, Aljaska, SAD

Kinaj, Aljaska, SAD

Kinaj, Aljaska, SAD

Ako sportski ribolov, vožnja kanua i kajaking zvuče kao odmor iz snova, onda za vas nema boljeg mjesta od bujnih i robusnih pejzaža reke Kinaj u američkoj saveznoj državi Aljaska. Rijeka se pruža dužinom od 132km ka zapadu od Kinaj planina preko Skilak jezera do Pacifika. Pecanje lososa je ovdje jedna od glavnih atrakcija, a primjerak koji je jednom uhvaćen bio je težak nevjerovatna 44kg. Često se dešava da bude puno turista tokom visoke sezone kada je pecanje u pitanju (juli i avgust), tako da ukoliko želite da izbjegnete gužve, rijeku je bolje posjetiti tokom jeseni.

Iravadi, Mjanmar

Iravadi, Mjanmar

Iravadi, Mjanmar

Najduža rijeka u Mjanmaru pruža neke od najimpresivnijih prizora ove zemlje koja se mijenja nevjerovatnom brzinom, a po mnogima ova rijeka nudi svojevrstan vanvremenski kvalitet. Kraljevi srednjevekovnog Bagana bi gotovo sigurno prepoznali današnje obale rijeke: zaprežna kola i plugove, pagode na nekoliko nivoa na vrhu udaljenih manastira od tikovine, sela sa sojenicama od trske, svaka sa zemunicama ispod, za period kada ljetnji monsuni pretvaraju staze od makadama u plovne puteve.

Jangce, Kina

Jangce, Kina

Jangce, Kina

Stara kineska izreka kaže da ako niste bili do rijeke Jangce, nigdje niste bili. Najduža reka u Aziji kreće od glečera sa tibetanskog platoa i teče ka istoku kroz 10 provincija dok se ne ulije u more, sjeverno od Šangaja. Iako bogatstvo ove rijeke danas dolazi uglavnom od njenog gigantskog hidroelektričnog potencijala, ona je dugo služila Kini kao izvor hrane i vode za navodnjavanje pirinčanih polja. Jedan od najimpresivnijih prizora duž rijeke je Brana Tri klisure, koja predstavlja najveću hidroelektranu na svetu. Prizori u kojima se može, takođe, uživati dok se krstari rijekom uključuju i Ljubičastu planinu kod Nankinga.

Rajna

Rajna

Rajna

Jedna od najprometnijih, i prema mnogima, najživopisnijih rijeka u Evropi, Rajna prolazi kroz šest zemalja: Austriju, Francusku, Njemačku, Lihtenštajn, Holandiju i Švajcarsku. Rijeka dužine 1.320km oblikovala je istoriju Evrope više od bilo koje druge, a njeno naslijeđe je na obalama: rimski ostaci, impresivne katedrale, ali i diznijevski dvorci i srednjovjekovne tvrđave, koji su pravi svjedoci evropske ratoborne prošlosti. Stepenasti vinogradi legendarne stjenovite litice Lorelaj su na UNESCO-voj listi svetske baštine, a rizling sa ovog područja je fantastičan.

Kanjo Kristales, Kolumbija

Kanjo Kristales

Kanjo Kristales

Cristales, često poznata i kao „rijeka pet boja“ ili „tečna duga“, ova kolumbijska rijeka u provinciji Meta je jak kandidat za jednu od najljepših reka na svijetu. Od jula do novembra, korito rijeke karakterišu jake nijanse žute, zelene, plave, crne i crvene boje, zbog izuzetno visoke koncentracije algi. Kanjo Kristales se nalazi u ne tako pristupačnim dijelovima Kolumbije tako da do nje nije uopšte lako doći automobilom. Do 2009. godine rijeku nisu ni posjećivali turisti zbog aktivnosti gerile (FARC) u ovom području, ali danas posjetioci mogu slobodno i bezbjedno da istražuju okolinu.

IZVOR: www.travelmagazine.rs