Dunav, Evropa

Dunav, Evropa

Dunav, Evropa

Dunav je druga po dužini rijeka u Evropi, odmah iza Volge u Rusiji. Dunav prolazi kroz deset zemalja – Rumuniju, Mađarsku, Srbiju, Nemačku, Austriju, Bugarsku, Slovačku, Hrvatsku, Ukrajinu i Moldaviju, a protiče kroz neke od istorijski najznačajnijih gradova Evrope. Kada se govori o riječnom krstarenju, samo Rajna može da se poredi sa Dunavom u smislu popularnosti.

Mekong, jugo-istočna Azija

Mekong, jugo-istočna Azija

Mekong, jugo-istočna Azija

Neke od najegzotičnijih i najfascinantnijih destinacija na svijetu dotiče reka Mekong, koja izvire na tibetanskom platou, prolazi kroz kinesku provinciju Junan, države Mjanmar, Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam prije nego što svoje putovanje završi u Južnom kineskom moru. Do nekih od najatraktivnijih destinacija u jugoistočnoj Aziji može se doći brodom, ploveći rijekom Mekong, kao na primjer do Siam Reapa i čuvenog Angkor Vata ili do Ho Ši Mina, kosmopolitske prijestonice Vijetnama. Duž rijeke se nalazi mnoštvo uzbudljivih gradova, seoskih zajednica, plovećih sela poput Kompong Luonga, plutajućih tržnica i beskrajnih pirinčanih polja, pagoda i hramova.

Duero, Portugalija

Duero, Portugalija

Duero, Portugalija

Grad na sjeveru zemlje, Porto, je početna tačka za neke od najživopisnijih pejzaža u Portugaliji. Brojni gradovi duž rijeke Duero su još uvijek sačuvali specifičnu atmosferu sa kraja 19. veka. Jako jutarnje svjetlo koje se odbija od bijelih kuća, od kojih je svaka ukrašena tapiserijama i ručno iscrtanim keramičkim pločicama, vraća posjetioce u vrijeme kada je broj proizvođača vina i broj stanovnika u ovom regionu bio praktično isti.

Neretva, Bosna i Hercegovina

Neretva, Bosna i Hercegovina

Neretva, Bosna i Hercegovina

Ovo je netaknuto smaragdno zeleno čudo koje tek treba da bude otkriveno od strane većeg broja turista. Neretva je jedna od najčistijih rijeka u Evropi, a voda zadovoljava standarde za piće od izvora do gotovo polovine toka rijeke. Ovo je, takođe, i jedna od najhladnijih rijeka, a izvor, koji se nalazi u Dinarskim Alpima, nalazi se na oko 1,5km nadmorske visine. Grad Mostar, sa čuvenim mostom nad Neretvom iz 16. vijeka, je jedno od najinteresantnijih mjesta gde se posjetioci zaustavljaju.

Špreja, Nemačka

Špreja, Njemačka

Špreja, Njemačka

Dok je Rajna omiljena kod turista, Špreju nikako ne treba zanemariti. Ona protiče kroz samo srce starih kraljevstava Saksonije, Bohemije i Bavarske gde je arhitektura ostala u potpunosti odana svojoj srednjovjekovnoj prošlosti.

IZVOR: www.travelmagazine.rs