Internet strana Concierge.com izdvojila je 12 najljepših parkova na svijetu. Na listi su Botanički vrtovi u Kejptaunu i Njujorku, vrt Saihodži u Kjotu, Kenerton Grin u predgrađu Sidneja, Amber Palas u Džajpuru i maštoviti Čonburi vrt na Tajlandu. Ostalih šest nalaze se u Evropi. Možda biste mogli da skoknete do jedne od ovih oaza?

Verlic, Njemačka

Verlic, Njemačka

Verlic, Njemačka

Vrt u njemačkom mjestu Verlic u blizini grada Desaua počeo je da kultivira saksonski princ Leopold Fridrih Franc 1764. godine.

On je volio sve englesko i nikad nije ništa radio polovično. Čim je počeo da vlada, počeo je da kultivira zemlju, a Verlic mu je bio najveći poduhvat. Uz biljke je postavio i dramatične detalje, kao što su 17 različitih mostova, statue, amfiteatar, pa čak i vještački vulkan na malom jezeru. Ogromno područje može da se pređe i u gondoli.

 

Tera Nostra, Španija

Tera Nostra, Španija

Tera Nostra, Španija

 U selu Furnasu, na azorskom ostrvu Sao Migel, ovaj vrt je počeo da se sadi 1790. Riječ je u stvari o divnoj džungli serpentinskih kanala i zasadima drveća, paprati, azaleja i palmi. U samom srcu parka je geotermalni izvor koji mami na kupanje.

Imanje Storhed, Engleska

Imanje Storhed, Engleska

Imanje Storhed, Engleska

U engleskom Viltširu od 1743. do 1764. započelo je obilno kultivisanje zemljišta. Unuk prvog vlasnika je uz jezero, klasičnu arhitekturu i umirujući pejzaž kasnije dodao nasade šarolikog cvijeća, rododendrona i azaleja koje cvjetaju u junu i hrastove za jesenji ugođaj. U filmu „Gordost i predrasuda“ vrt je poslužio kao savršena kulisa.

Vrtovi nimfa, Italija

Vrtovi nimfa, Italija

Vrtovi nimfa, Italija

Na udaljenim rubovima Rima 1920-ih započelo je uređenje vrta za koji će mnogi reći da bi se od njegove ljepote mogli rasplakati. Vrt je obgrlio ruševine grada iz 14. vijeka. Iz temelja sedam srušenih crkvi ističu se čempresi i stabla narandže.

Žardin Plum, Francuska

Žardin Plum, Francuska

Žardin Plum, Francuska

Nasadi u Normandiji prvi su put nikli 1997. i uspjeli da zasjene i pompezne vrtove Versaja. Uticaj poznatijih vrtova vidljiviji je na ovom jednostavnom ruralnom podneblju koje čuvaju Silvi i Patrik Kvibel. Osmislili su sofisticiranu mješavinu francuske geometrije i savremenih travnjaka. Iako se osjeća tradicija kraljevskih vrtova, za razliku od Versaja, djeluje smirujuće.

Generalife, Španija

Generalife, Španija

Generalife, Španija

Od 14. vijeka u Andaluziji to jest Granadi, vrt naslonjen na Alhamabru odaje počast najvećim kraljevskim nasadima, ali svoje korijene vuče čak iz Persije. U suštini je vrlo jednostavan, sadrži centralni kanal, delikatne fontane koje ga obrubljuju i grupe jarko obojenog cvijeća. Tipična oaza, savršena za vruća podneblja.

IZVOR: Press Online