Gradovi u nastavku, koji predstavljaju najstarija kontinuirano naseljena mjesta na planeti, najbliži su onome što bismo mogli nazvati putovanjem kroz vrijeme.

Varanasi, Indija

Varanasi

Varanasi

Najraniji stanovnici: 1.000 godina prijee nove ere

Smešten na zapadnoj obali reke Gang, Varanasi je značajan sveti grad, kako za hinduse tako i za budiste. Prema legendi, grad je osnovao bog Šiva, jedno od tri najviša božanstva u Indiji pre 5.000 godina, iako danas naučnici veruju da je grad star oko 3.000 godina.

Kadiz, Španija

Kadiz

Kadiz

Najraniji stanovnici: 1.100 godina prije nove ere

Osnovan na uzanom dijelu zemlje isturenom u Atlantski okean, Kadiz je dom španske mornarice od 18. vijeka. Osnovali su ga Feničani, a pod vlast Kartaginjana je pao oko 500. godine prije nove ere, postavši baza za Hanibalova osvajanja Iberijskog poluostrva. Nakon toga je pao pod rimsku, a kasnije mavarsku vlast.

Teba, Grčka

Teba

Teba

Najraniji stanovnici: 1.400 godina prije nove ere

Veliki rival drevne Atine, Teba je bila na čelu Beotske konfederacije, a čak je i pomagala persijskom caru Kserksu tokom persijskog napada 480. godine prije nove ere. Arheološka iskopavanja su otkrila mikejske naseobine koje datiraju iz još ranijeg perioda. Danas Teba predstavlja samo jedno trgovačko mjesto Grčke.

Larnaka, Kipar

Larnaka

Larnaka

Najraniji stanovnici: 1.400 godina prije nove ere

Osnovana kao Kition od strane Feničana, Larnaka je čuvena po svojoj prelijepoj obali ispunjenoj palmama. Arheološki lokaliteti i veliki broj plaža privlači moderne posjetioce.

Atina, Grčka

Atina

Atina

Najraniji stanovnici: 1.400 godina prije nove ere

Kolijevka zapadne civilizacije i mjesto rođenja demokratije, nasljeđe Atine je potpuno očigledno. Ona je ispunjena grčkim, rimskim, vizantijskim i otomanskim spomenicima i konstantno je izuzetno popularna turistička destinacija.

Balh, Afganistan

Balh

Balh

Najraniji stanovnici: 1.500 godina prije nove ere

Drevnim Grcima poznat i kao Baktra, grad se nalazi na severu Afganistana i često se opisuje kao „majka svih gradova“ od strane arapskog svijeta. Grad je svoj vrhunac dostigao između 2500. i 1900. godine prije nove ere, prije uspona Persijskog i Međanskog carstva. Današnji Balh je centar pamučne industrije regiona.

Kirkuk, Irak

Kirkuk

Kirkuk

Najraniji stanovnici: 2.200 godina prije nove ere

Kirkuk, udaljen 240 km severno od Bagdada, nalazi se na mjestu drevne asirske prijestonice. Njegov strateški značaj su prepoznali i Vavilonci koji su, takođe, kontrolisali grad. Ruševine 5.000 godina stare citadele su vidljive i danas, dok je grad centar iračke naftne industrije.

Erbil, Irak

Erbil

Erbil

Najraniji stanovnici: 2.300 godina prije nove ere

Severno od Kirkuka nalazi se Erbil kojim su u različita vremena vladali Asirci, Persijanci, Sasanidi, Arapi i Osmanlije. Ovo je bila važna stanica na čuvenom Putu svile, dok drevna citadela, koja se diže 26 metara iznad zemlje, još uvek dominira panoramom grada.

Tir, Liban

Tir

Tir

Najraniji stanovnici: 2.750 godina prije nove ere

Legendarno mjesto rođenja Evrope i Didone, Tir je osnovan oko 2750. godine prije nove ere, prema Herodotu. Grad je osvojio Aleksandar Veliki 332. godine prije nove ere nakon sedmomjesečne opsade, a rimska provincija je postao 64. godine prije nove ere. Danas je turizam glavna industrija, a gradski rimski Hipodrom je pod zaštitom UNESCO-a.

Jerusalim, Izrael

Najraniji stanovnici: 2.800 godina prije nove ere

Duhovni centar Jevreja i treći svjeti islamski grad, Jerusalim je dom nekoliko ključnih religijskih mjesta, uključujući Kupolu na steni, Zid plača, Crkvu svetog groba i džamiju Al Aksa. Tokom burne istorije, grad je bio pod opsadom 23 puta, napadan 52 puta, porobljen 44 puta i dva puta uništen.

IZVOR: www.travelmagazine.rs