Poslije 40 godina, turisti u Rimu ponovo će moći da uživaju u pogledu na grad s najviše tačke Koloseuma, pošto je restauracija Koloseuma konačno gotova.

Nakon detaljne i opsežne restauracije najviših spratova drevne arene, posjetioci će ponovo moći da šetaju petim spratom Koloseuma. Od 1. novembra ove godine, turistički vodiči će svoje ture sigurno voditi kroz svieže renovirane spratove i sa vrha arene turistima pričati o istoriji ovog veličanstvenog zdanja, a uživanje u pogledu biće moguće za sve.

Najveći amfiteatar ikada sagrađen godišnje posieti oko 5 miliona turista. Mogao je da primi do 80 hiljada ljudi, ali sada će njegov kapacitet biti znatno proširen.

Italijanski ministar kulture Dario Franceschini kaže da ovo javnosti konačno vraća drugi dio građevine, i da pruža nevjerovatan pogled kako na Koloseum, tako na cijeli grad.

Peti sprat Koloseuma nalazi se na visini od 37 metara i pruža spektakularan pogled na Vječni grad. Ipak, prvobitno se posljednji nivoi uopšte nisu cijenili. Peti nivo je, kada je Koloseum služio svojoj prvobitnoj svrsi, bio nivo gde su se smještali plebejci, da sjede na drvenim klupama ili stoje ako nije bilo mjesta.

Posjetioci su se smještali prema statusu: vladar je sjedio u posebnom dijelu. U samom podnožju su na mermernim klupama sjedili senatori, vitezovi su sjedili u sredini, a za trgovce je bio rezervisan četvrti nivo. Mjesta su bila numerisana.

Koloseum se nalazi u samom srcu Rima i njegova gradnja završena je 80. godine n.e. Tu su se održavale borbe gladijatora, egzekucije, lov na životinje, simulacije slavnih bitki i predstave.

Izvor : www.putujsigurno.rs