Poznati sjevernokorejski hotel Rajugjong ovih dana napokon bi trebalo da otvori vrata gostima. Ogromna zgrada oblika piramide ima 105 spratova i čak 3000 soba. Visoka je 330 metara i jedan je od simbola Pjongjanga. Službeno je to najveći hotel na svijetu, vrijedan 400 miliona dolara.

Gradnja ovog velelepnog hotela počela je 1987, godine, a trebalo je da se završi samo dve godine kasnije. Tadašnji predsjednik Kim Il-Sung želio je da stavi fokus na razvoj turizma. Nije sve išlo po planu, a radovi su obustavljeni 1992. kada se, zbog raspada Sovjetskog saveza, Sjeverna Koreja našla u teškim finansijskim problemima.

Pogled na hotel

Pogled na hotel

Nedostatak novca i opreme doveo je do odustajanja od projekta, a sve su dodatno potkopali i evropski inspektori koji su zaključili da je zbog loših i jeftinih materija zgrada vrlo nesigurna. Priča se sa mrtve tačke pokrenula 2008. kada je zgradu preuzeo egipatski telekomunikacijski gigant Orascom. Obnovili su je, a vlasti su otvarenje hotela najavile 2012. godine. To se nikad nije dogodilo.

Hotel je prije nekoliko dana posjetio egipatski vlasnik, a noću su se vidjela i svetla na njegovom vrhu, što do sada nije bio slučaj.

Iako se najavljuje otvaranje soba, restorani, kockarnice i noćni klubovi koji je trebalo da budu u hotelu, za sada će ostati na čekanju, prenose mediji.