Odmor na jezeru kod mnogih budi nostalgične uspomene na kućicu na obali, mirnu, prozračnu vodu i ničim narušen mir. Postoje, međutim, i jezera koja nude mnogo neobičniji, egzotičan i neočekivan utisak, ili pak koja imaju neka posebna, ljekovita, ali i smrotonosna svojstva.

Pošto su uglavnom zatvorene vodene površine i samoodrživi ekosistemi, ona su i eksperimentalne epruvete naše planete, sa neviđenom sposobnošću da razviju osobine i živa bića kakvih nema nigdje drugdje na planeti.

Jezero Dominika

Jezero Dominika

Jezero Dominika

Koliko jaja bi ovdje moglo da se skuva? Uzavrelo jezero Dominika u Zapadnoj Indiji neprestano vri, tako da niko ne može tačno ni da mu izmjeri temperaturu. … Naučnici vjeruju da je direktno povezano s vulkanskom magmom.

Jezero Tus

Jezero Tus

Jezero Tus

Vode jezera Tus u Ruskom regionu Kakasija ljekovite su i zasićene mineralima. Zbog toga Rusi iz cijele zemlje tokom ljeta dolaze ovamo, da se kupaju u njegovoj ljekovitoj vodi sa crnim i plavim naslagama i mažu ljekovitim blatom.

Jezero Medisin

Jezero Medisin

Jezero Medisin

Medisin lejk u Kanadi možda ne izgleda čudno, ali zimi ga je veoma teško pronaći. Gubi se u 16km dugim podzemnim pećinama, da bi se zatim ponovo pojavilo na površini u Kanjonu Malinj. Indijanci su ga nazivali Magičnim jezerom.

Jezero Mekenzi

Jezero Mekenzi

Jezero Mekenzi

Jezero Mekenzi, Australija smješteno je na Ferjzerovom ostrvu, oko 130 km dugom pješčanom jezičku koji zalazi u koralno more, i puni se isključio svježom vodom koja padne u vidu kiše. Stoga je suviše kiselo da bi u njemu bilo života, kako biljnog, tako i životinjskog. Zbog kristalno čiste vode i nenarušene divljine koja ga okružuje, dio je svjetske prirodne baštine.

Mrtvo more

Mrtvo more

Mrtvo more

Mrtvo more i u Izraelu i Jordanu: deset puta slanije od bilo kojeg drugog jezera na planeti (35 % u poređenju sa 3,5%). Ovo more je zapravo jezero, koje liječi kožu i zglobove, a sa 1.486 m ispod nivoa mora najniže je mjesto na planeti.

Jezero La Bre Pič

La Bre Pič

La Bre Pič

Jezero La Bre Pič u Trinidadu čini oko 10 tona tečnog asfalta i najveća je prirodna asaltna jama na svijetu. Tople, sumporne basene (poput ovog na slici) koji se oko njega pojavljuju u kišnoj sezoni tamošnje stanovništvo naziva Izvorima mladosti.

Jezero Natron

Jezero Natron

Jezero Natron

Jezero Natron, u Rift Veliju u Tanzaniji životinje doslovno pretvara u kamen. Temperatura mu je i do 140 stepeni, a voda na obalu redovno izbacuje doslovno skamenjena tijela slijepih miševa i ptica, koje odraz na njegovoj površini mami da zarone.

Jezero Manikugan

Jezero Manikugan

Jezero Manikugan

Jezero Manikugan, u Kanadi je jedino poznato jezero koje ima prstenast oblik. Nastalo je prije 200 miliona godina, od udara asteroida prečnika 5km – petog po veličini koji je ikada udario u Zemlju. Ostrvo u jezeru ima veću površinu od vode.

IZVOR: www.blic.rs