Da li treba brinuti kada je vrijeme loše?

Ne. Piloti su eksperti kada je vrijeme u pitanju i nikada neće reskirati bezbednost. Oni proučavaju vrijeme na odlaznom i dolaznom aerodromu, kao i vremenske prilike i potencijalne probleme duž planirane rute. Uvijek postoji dovoljno goriva u slučaju neke nepredviđene situacije, a u avionu uvijek ima i dodatnog goriva ukoliko vrijeme na destinaciji zahtjeva da avion malo sačeka sa sletanjem.

Da li je nekada previše vjetrovito da bi se letilo ili da bi se sletilo?

Svaki tip aviona ima preporučeni limit kada je bočni vjetar u pitanju i pilot ovo ne smije da prekorači, tako da je moguće da nekada bude previše vjetrovito za slijetanje. Osim toga, postoji i maksimalna brzina vjetra koja je dozvoljena za bezbijedan rad zaposlenih na samoj pisti – osoblje koje se bavi avionom na zemlji mora, takođe, biti sigurno, poput timova za utovar prtljaga, inženjera i čistača. Na primjer, ukoliko je neki aerodrom zahvatila ozbiljna oluja svi letovi mogu biti otkazani ili preusmjereni ka drugom aerodromu iz predostrožnosti. Postoji i posebna tehnika koja se primjenjuje prilikom slijetanja kada je bočni vjetar jači, koja može izgledati i pomalo dramatično, ali je savršeno bezbjedna i rutinska.

Šta se dešava ako jednom pilotu pozli tokom leta?

Ovakve situacije se vježbaju u simulatorima i jedan pilot je savršeno sposoban da sam upravlja avionom. U avio industriji se nikada nije dogodilo da nijedan pilot nije u stanju da upravlja avionom, a treba imati na umu da na dugolinijskim letovima nekada u avionu ima i do četiri pilota.

Da li bi putnicima bilo saopšteno ukoliko se desi nešto loše?

Da, uvijek.

Da li je opasnije leteti noću?

Ne. Instrumenti koji se koriste rade potpuno isto i danju i noću.

Da li piloti spavaju tokom leta?

Da, na letovima koji traju preko 9 sati u avionu će biti i treći pilot, tako da će se oni naizmjenično smjenjivati i spavati u dijelu koji je namjenjen za odmor posade. Na nekim dužim letovima postoje i četiri pilota.

Da li su manji avioni manje bezbijedni?

Ne. Mali komercijalni avioni podliježu potpuno istim pravilima i propisima kao i veliki avioni. Putnici su generalno uznemireniji kada lete manjim avionima jer se u njima više osjećaju turbulencije.

Koji je najopasniji dio leta?

Vožnja do aerodroma je statistički mnogo opasnija od bilo kog dijela leta.

Preuzeto sa travelmagazine.rs