Najpoznatija portugalska regija vina je Douro (Zlatna) dolina. Ima svoju mikro-klimu koja za rezultat daje jedno od najboljih vina na svijetu. Ukoliko volite vino, a do sada niste posjetili Portugal, eto idealne prilike da obiđete ovu regiju, jer se ona nalazi na listi prijedloga brojnih svjetskih bedekera kao mjesto koje morate vidjeti u martu 2017.

Zašto baš mart? Postoji šansa da iznad brežuljaka vidite čarobne bijelo-roze oblake, a vino će prožimati svaki aspekt vašeg putovanja. Roze oblaci nisu od konzumacije vina. To je samo dio prirodne prelijepe scenografije.

Od 2001. godine Dolina Douro je pod zaštitom UNESKO baštine i ova veličanstvena divljina omađijaće vas svojom tišinom i jednim od najkvalitetnijih vina na svijetu. Dakle, pravac Porto i obilazak Zlatne doline.

Ne propustite da obiđete Casa Mateus, baroknu palatu iz 1740. godine koja se nalazi u brdima iznad Douro doline. Na nekoliko minuta vožnje od Porta nalazi se jedan od najljepših gradova u Portugalu – Gimaraeš. U blizini se takođe nalaze idilična mjesta poput Braga i Viana do Castelo. Slikovito selo Amarante nalazi se sjeverno od Porta, Crkva Igreja de São Gonçalo je jedna od najljepših crkvi u Portugalu, a najljepši pogled na crkvu je sa obližnjeg São Gonçalo mosta u blizini. Ovdje je za svaku preporuku da odsjednete u hotelu sa veoma dugom tradicijom, Casa da Calçada, koji je pravi dragulj i posjeduje restoran sa Mišelin zvjezdicom.

Posjetite Zlatnu dolinu i Porto u martu

Posjetite Zlatnu dolinu i Porto u martu

Ukoliko želite da slušate Fado, naša preporuka je da preskočite Porto. Dva najbolja mjesta za Fado su jedno u Lisabonu, a drugo je Coimbra koja se nalazi između Lisabona i Porta.

Jedna od najljepših knjižara na svijetu, Lello & Irmão,se nalazi u Portu. Otvorena je 1906. godine, a njeno skulpturalno stepenište i ornamentni, kao i oslikani drveni paneli će vas ostaviti bez daha. Kažu da je ova knjižara inspirisala određene elemente za film Hari Poter. Džoan Roling je inače nekoliko godina bila profesor engleskog jezika u Portu.

Porto se ne može uporediti ni sa jednom svjetskom metropolom. Ima neki poseban pomalo blesavi šarm, pa ipak u tome je draž ovog grada.

Šareni printovi, slike iz svakodnevnog života, grad kao sa slikarskog platna… Važni istorijski momenati, zabilježeni su na pločicama koje Portugalci zovu “azulejžuš”. Čuveno portugalsko vino Porto se inače proizvodi u Gaji, gradu koji se nalazi u susjedstvu i do kojeg se dolazi pješice.

Ono što je posebno divno u Portu su ukusi. Svježa riba, sabljarka, karpaćo… i vino uz sve. Uz sve to, pogled na Atlantski okean je fascinantan.

Najveća znamenitost grada je njegovo staro jezgro, koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESKO-a kao svjetska baština. Tu se nalazi niz trgova i uskih ulica sa brojnim crkvama, palatama i zdanjima.

Od važnih građevina potrebno je vidjeti: Gradsku katedralu, koja je mahom izgrađena u 17. vijeku u baroknom stilu, crkvu Klerižos, koja je izgrađena u 17. vijeku u baroknom stilu, staru berzu sa veoma lijepim „Arapskim salonom“, vinske podrume, gvozdeni most Luiša I, koji je izgrađen u drugoj polovini 19. vijeka, kao tadašnje „epohalno čudo tehnike“, kao i kuću muzike, savremeno koncertno zdanje. Tokom razgledanja grada ne propustite muzej fotografije, ali ni pijacu Mercado Ferreira Borges i uživajte u mirisima i prizorima svježeg voća, povrća, začina i ribe.

Uživajte!