Na svoje naredno putovanje ponesite neku knjigu i ostavite je tamo da je pronađe potpuni neznanac. Upotpunite sve sa porukom koju ćete ostaviti pronalazaču i bravo : uspjeli ste nekom prirediti iznenađenje i izvući smijeh na usne! Običaj razmjene knjiga obuhvatio je čitav svijet u 21.vijeku, a učestvovati u tome je ujedno jednostavno i magično.

Kakva prilika za osloboditi dijete u sebi i ispoljiti maštovitost.

#1 Male besplatne biblioteke 

Radi se o neprofitnoj organizaciji pokrenutoj od strane jednog momka koji živi na sjeveru SAD-a. Sve je počelo 2009.godine kada je on odlučio da svojoj majci, učiteljici i ljubiteljici knjiga u čast napravi malu školu, odnosno drvenu kućicu i ispunio je knjigama, a potom kućicu ostavio u svom dvorištu. Komšije su bile oduševljene ovom idejom, te je odlučio da ih napravi još. Ideja se potom proširila na sve zemlje engleskog govornog područja, a kasnije i na čitav svijet.

Koncept je takav da svako može da uzme knjigu iz ove male, javne biblioteke, ali i da ostavi neku koju već posjeduje. Možete i sami postati dio ovog kreativnog talasa, a na njihovom sajtu nalaze se instrukcije kako izgraditi takve kućice i kako dobiti jednokratnu novčanu naknadu za izgradnju istih.

 

#2 Bookcrossing

Još jedan način poklanjanja i dobijanja knjiga sa ciljem povezivanja čitalaca koji u tome učestvuju. Bookcrossing je nastao 2001.godine i od tada je u njemu razmjenjeno preko 11 miliona knjiga! Dakle, ostavite vašu knjigu i potom označite njenu lokaciju na njihovom sajtu i pratite gdje će da završi i kod koga. Na ovaj način možete stupiti u kontakt sa osobom koja ju je pronašla, te učestvovati u stvarnom putešestviju vašeg poklona. Na prvom mjestu po broju ljudi koji učestvuju u ovom je SAD, a prate je Njemačka, Velika Britanija i Holandija. Podijelite ljubav prema malim papirnim prijateljima i ulovite je prateći na mapi sajta gdje možete pronaći neku od knjiga koju je neko ostavio, možda baš za vas.

Ohrabrujemo vas da učestvujete u ovoj divnoj razmjeni činjenicama o jednostavnosti učestvovanja i globalnoj podršci na koju možete računati! Zaista je lako i uzbudljivo.