Republika Kipar, ostrvska zemlja u istočnom Sredozemlju, na raskršću Evrope, Azije i Afrike. Poslije Sicilije i Sardinije, treće je po veličini ostrvo u Mediteranu, koje godišnje posjeti 2,4 miliona turista

Klima je mediteranska, sa 340 sunčanih dana, prosječnom ljetnjom temperaturom vazduha oko 37℃ i mora 27℃, tako da sezona traje od aprila do novembra a Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana.

Brojna su arheološka nalazišta iz burne, bogate istorije Kipra duge 9000 god. i još uvijek su prisutni tragovi rimske, vizantijske i venecijanske civilizacije. U XIX vijeku Kipar je postao britanska kolonija što je razlog da Kiprani danas odlično govore engleski jezik i voze lijevom stranom kolovoza. Kipar je postao nezavisna republika 1960. god. na čelu sa predsjednikom arhiepiskopom Makariosom III. Ostrvo Kipar je od 1974.god. podijeljeno na grčki i turski dio tj. na Republiku Kipar na jugu i Tursku Republiku Severni Kipar.

Izuzetna klima, prirodne lepote, bogato istorijsko i kulturno nasleđe (antički gradovi Salamis, Kurion i Amatus, Kolosi dvorac u Limasolu, Pafos tvrđava), peščane i šljunkovite plaže, kristalno plavo more, mnoštvo novoizgrađenih luksuznih hotela, šoping centri, bogata nacionalna kuhinja i kvalitetna vina, noćni klubovi, čine Kipar jednom od najpopularnijih destinacija u Sredozemlju. Poznato je i kao Afroditino ostrvo, prema predanju na Kipru se iz morske pjene rodila grčka boginja ljubavi.

Najpoznatije ljetovališta na Kipru su: Ayia Napa, Protaras, Limasol, Larnaka i Pafos.

Limassol – drugi po velični grad na Kipru, 70 km udaljen od Larnake, u zalivu Akrotiri, u južnom dijelu ostrva. Popularno ljetovalište, glavna luka ostrva, poslovno – trgovački centar, centar vinarstva, poznat je i po noćnoj zabavi, šopingu, istorijskim atrakcijama, vrhunskim hotelima, proljećnom karnevalu, jesenjem vinskom festivalu, pješčanim plažama: Dassoudi beach, Governor’s beach i Lady’s Mile beach.

Larnaca – najstariji grad na ostrvu i treći po veličini, udaljen 5 km od međunarodnog aerodroma, poznat po čuvenom zdanju Crkvi Svetog Lazara, po uređenom šetalištu uz obalu mora sa drvoredom palmi i pješčanim plažama, Phinikoudes i Mackenzie beach i najstarijem neolitskom naselju Kirokitija.

Ayia Napa – mondensko ljetovalište, 40 km od Larnake, 8 km od Water World Aqua Parka (jedan od većih u Evropi), 10 km od Protarasa, u blizini rta Cape Greco. Ayia Napa, najposećeniji turistički centar ostrva sa hotelima duž kilometarske obale, tirkiznim morem i nepreglednim bijjelim peščanim plažama nagrađenim plavom zastavicom. Ayia Napa je postala „kiparska Ibica“ i prijestonica zabave mladih, gdje se na najpoznatijoj plaži Nissi nalazi više od 150 barova i diskoteka.

Protaras – nalazi se na istočnoj strani ostrva, prema Famagusti, udaljen 50 km od Larnake i 10 km od Ayia Nape. Doskoro nenaseljen predio pokriven vetrenjačama, postao je živopisno turističko mjesto poznato po zalivu Fig Tree i istoimenoj plaži sa plavom zastavicom. Protaras, ljetovalište idealno za porodice sa djecom, karakterišu pješčane plaže, mirna i topla voda, manji vodeni park i elegantni hoteli.

Paphos – jedno od najslikovitijih mjesta na jugozapadu Kipra, drugi međunarodni aerodrom na ostrvu, udaljen 125 km od Larnake. Pafos je mitološko mjesto rođenja grčke boginje ljubavi i ljepote – Afrodite. Bio je glavni grad Kipra u helenističkom i rimskom razdoblju o čemu svjedoče brojni arheološki ostaci antičkih rimskih vila sa savršeno očuvanim mozaicima, Odeon – Rimski teatar iz II vijeka, Grobnice Kraljeva (lokalitet sa polu-podzemnim hramovima iz III vijeka p.n.e), zbog kojih je Paphos upisan na listu svjetske kulturne baštine UNESCO. Turističku ponudu mjesta čine izuzetno luksuzni hoteli, vodeni park, male pješčane plaže, stara luka, tvrđava, mnoštvo barova, taverni i restorana. Najpopularnija pješčana plaža u Paphos je Coral bay.

Preuzeto sa Odeon World Travel