Čičen Ica, Meksiko

Čičen Ica, Meksiko

Čičen Ica, Meksiko

Oko 250 km od čuvenog luksuznog letovališta Kankuna nalazi se arheološko nalazište čičen Ica. Najznačajniji objekat ovog drevnog grada Maja je El Kastiljo, visoki hram gdje svaka od četiri strane ima 91 stepenik koji, kada se uključi i stepenik na vrhu, daju broj 365 – jedna stepenik za svaki dan majanskog kalendara.

Tulum, Meksiko

Tulumu možda nedostaje raskoš drugih majanskih gradova, ali njegova idilična primorska lokacija nadoknađuje sve arhitektonske nedostatke. Izgrađen kao luka, kada je civilizacija Maja bila u padu, danas je to dom iguana u potrazi za suncem i velikog broja turista koji mogu iskombinovati obilazak lokaliteta sa osvježenjem među talasima ili odmorom na plaži.

Palenke, Meksiko

Palenke, Meksiko

Palenke, Meksiko

Evropljani su otkrili ovaj lokalitet tek krajem 18. vijeka. Palenke je kompleks krečnjačkih piramida grobnica i hramova, a u početku je bilo romantičnih ideja koje su ovo nalazište povezivale sa Atlantidom, pripisujući mu različite fantastične korijene.

Uksmal, Meksiko

Jedno od 32 mjesta u Meksiku koja su pod zaštitom UNESCO-a, Uksmal je bio važna prijestonica zapadnog dijela oblasti Jukatan sa približno 25.000 stanovnika. Raspored građevina, izgrađenih u periodu između 700. i 1000. godine, ukazuju na poznavanje astronomije. Piramida proroka, kako su je Španci nazvali, dominira centrom, gde se još nalaze izuzetno projektovane građevine ukrašene raskošnim simboličnim motivima i skulpturama. Ovo je jedno od mesta koje se smatra vrhuncem majanske umjetnosti i arhitekture.

Tikal, Gvatemala

Tikal, Gvatemala

Tikal, Gvatemala

Tikal je bila jedna od najmoćnih kraljevina u istoriji Maja i bila je veoma značajna u periodu od 100. godine pa sve do 9. vijeka. Veličina i izgled mjesta jasno stavljaju do znanja da je, dok su Saksonci gradili od pruća, a Vikinzi veslali i divljali, u istom periodu ovdje postojala kraljevina za poštovanje i umjetnost kojoj se može zavidjeti.

Lamanai, Belize

Ovaj nekadašnji grad je čuven po svojoj dugoj okupaciji, koja je trajala tri milenijuma. Na ovom mjestu nije bilo adekvatnih iskopavanja sve do 1970-ih, a najznačajniji objekti uključuju Hram maske, Hram jaguara i Visoki hram.

Jaksčilan, Meksiko

Daleko na jugu Meksika, drevni ostaci majanske civilizacije su nekoliko sati vožnje udaljeni od najbližeg hotela i do njih se jedino može doći brodom, ploveći rijekom Usumansita gdje je Meksiko sa jedne, a Gvatemala sa druge strane. Ali udaljenost ovog mjesta znači i određenu privatnost prilikom posjete i mir.