Priprema i planiranje

Za svakog člana porodice napravite spisak stvari koje treba da spakujete: odjeću, materijal za čitanje, kozmetiku, hranu. Kada jednom napravite ovakvu listu, dobro će vam doći kao podsjetnik za sva naredna putovanja, a vremenom možete da je ažurirate, da dodajete ili brišete pojedine stvari. Spakujte se veče prije putovanja i pokušajte da ne pretjerate sa stvarima. Uvek postoji mogućnost da na destinaciji operete nešto od garderobe, ako se to učini neophodnim.

Sprej za alergiju i najbitnije lijekove držite u ručnom prtljagu, kako biste mogli do njih brzo da dođete ukoliko vam zatrebaju.

Dobro se odmorite veče prije putovanja. Proverite dan ranije i kakvo vas vrijeme očekuje kako na samoj destinaciji tako i u mjestu polaska kako biste se pripremili za eventualna kašnjenja.

Ukoliko putujete kolima, ne zaboravite da nekoliko dana prije putovanja prekontrolišete svoj automobil, a ukoliko putujete avionom, informišite se prije pakovanja o pravilima koja se tiču dozvoljene težine prtljaga. Potrudite se da na aerodrom stignete dovoljno ranije.

Dobra priprema putovanja će vam, sigurno, umanjiti stres, a ukoliko ugrabite priliku, možete se poslužiti i nekom od opšte poznatih tehnika opuštanja, poput slušanja omiljene muzike ili čitanja.

Umor na putu

Kako biste izbjegli umor na putu, trudite se da unosite dovoljno tečnosti i uzdržite se od previše kofeina i alkohola. Ponesite sa sobom zdrave „grickalice“ poput orašastih plodova i svježeg ili sušenog voća. To su sjajni izvori energije, sa vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima koji će vam pomoći da sačuvate energiju.

Tokom putovanja vodite računa o cirkulaciji, bez obzira da li ste u automobilu, avionu, vozu ili autobusu. Kada god ste u mogućnosti, ustanite i protegnite se, napravite par koraka ili se samo istegnite u svom sjedištu: ispružite ruke iznad glave, nagnite se u struku na jednu pa na drugu stranu i protegnite noge.

Čuvajte zdravlje

Prije putovanja i dolaska u kontakt sa mnoštvom ljudi, pojačajte imunitet uz pomoć suplemenata koje vam ljekar preporuči. Vodite računa i da tokom putovanja budete adekvatno obučeni.

Ukoliko patite od mučnina prilikom putovanja, ne zaboravite da popijete lijek prije leta ili vožnje. Ponesite i neke od lijekova za nadimanje ako imate osetljiv stomak, jer se loša probava može pogoršati ako ste nervozni pred put.

Suv, recikliran vazduh u kolima, autobusu, vozu ili avionu može pogoršati stanje ljudima koji pate od alergija. Održavajte sinuse vlažnim i zaštite se od alergena korišćenjem sprejeva za nos sa morskom vodom (fiziološkim rastvorom).

Putovanje sa djecom

Ukoliko putujete sa decom, uključite ih u pripreme za put. Neka vam pomognu u pravljenju liste stvari koje žele da ponesu na put za razonodu (knjige, muzika, igrice, karte). Pobrinite se da shvate šta će putovanje sve obuhvatiti (automobil, voz, autobus, avion) i šta da očekuju.

Obucite djecu udobno i slojevito i ohrabrujte ih da prave pauze, odu do toaleta ili samo da se protegnu. Kao alternativu, razmotrite putovanje noću kako bi djeca prespavala put.

Najvažnije je da se potrudite da ostanete mirni i da budete fleksibilni. Odmor i putovanje treba da vam donesu uživanje, kako u samom putu tako i u ljubavi i društvu drugih.

Preuzeto sa travelmagazine.rs