Eks an Provans se nalazi u samom srcu Provanse. To je samo 30 minuta od Marseja. Smatraju ga utočištem za dušu, jer zavodi promjenom boja i pulsirajućom atmosferom grada.

Šetajući glavnom ulicom Cours Mirabeau, koja je uokvirena platanima i načičkana kafićima, sa više od 100 fontana, možete samo da se prepustite uživanju na suncu. Kada ovdje dođete, shvatićete da ste na pravom mjestu. Ovo je mjesto rođenja čuvenog Pola Sezana koji je jednom prilikom rekao: “Ako ste imali tu sreću da se rodite u Eksu, ništa drugo vam neće trebati”. Realno, čitavo mjesto je raj za ljubitelje umjetnosti.

Odmah obiđite atelje Pola Sezana, gdje ćete biti u prilici da vidite umjetnikov kaput koji i dalje visi okačen o čiviluk, kao i bezbroj njegovih ličnih predmeta i nekoliko njegovih čuvenih radova. Ukoliko ste ljubitelj moderne umjetnosti, onda obiđite hram umjetnika mađarskog porijekla Viktora Vazarelija. Boje i geometrijski kaleidoskop poigraće se vašom percepcijom.

Ovdje ne nedostaju restorani koji nude vrlo tradicionalnu francusku kuhinju i provansalske specijalitete, a skoro sve je u neposrednoj blizini. Postoji nekoliko opcija u zavisnosti od vašeg raspoloženja i budžeta. Ako želite da jedete napolju odaberite Forum des Cardeurs za obrok na suncu. Za one koji vole romantične mjesta odličan izbor je Cote Cour. Restoran Pierre Reboul nudi razne kreativne kulinarske specijalitete koji donose zabavu pa ćete ovdje probati mnoga luckasta jela.

Eks an Provans

Eks an Provans

Ako vam je potrebna pauza kako biste sabrali misli od ljepote svega što ste ovde vidjeli ili samo poželite da uživate u čaši piva ili vina, onda definitivno morate obići Les Deux Garçons, kafić koji je bio omiljeno stecište umjetnika kao što su Edit Pjaf, Alber Kami, Žan Kokto i Emil Zola. Kada vam padne šećer i uželite se fantastičnih slatkiša, topla preporuka je Confiserie Léonard Parli gdje ćete biti opčinjeni kolačima od marcipana u obliku broda.

Za sve one koji požele da budu u epicentru dešavanja, topla preporuka je da odsjednu u Hotel Cezanne, koji je fantastično sređen sa baroknim namještajem i mnogim nadrealističnim detaljima.

Ukoliko ste romantična duša, onda je za vas prava preporuka da odsjednete u jednoj seoskoj kući, La Pauline, koja ima samo 5 soba, i nalazi se na 3km udaljenosti od Eksa. Šarmantna kućica koja je okružena platanima i posjeduje bazen, kako priča kaže, prvobitno je bila izgrađena za Paulinu, Napoleonovu sestru, od strane njenog ljubavnika.

Ovo je grad koji ima divnu klimu sa čak 300 sunčanih dana. Oduševiće vas lavirintima umjetnosti. Mi znamo gdje ćemo na odmor ove godine, a vi?