Da li ste ikada razmišljali o tome šta označavaju zvjezdice pored naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo – više zvjezdica, luksuzniji hotel. Međutim, da li ste znali da se iza svih tih zvjezdica kriju određeni standardi koje hoteli treba da zadovolje?

Na nivou Evropske unije trebalo je da se uvede hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama članicama. Ipak, iako je izrađena, ona nije obavezna nego služi samo kao smjernica. EHU, The European Hotelstar Union, zasniva se na njemačkom sistemu koji je imao veliki uticaj na klasifikaciju hotela u Centralnoj Evropi.

Tim sistemom ukinuta je minimalna veličina sobe za pojedinu kategoriju i napravljen je katalog kriterijuma koji obuhvata čak 270 elemenata, od kojih su neki obavezni ako hotel želi da dobije određenu zvjezdicu. Svaki od tih elemenata nosi određen broj bodova koji se sabiraju i na osnovu dobijenih vrijednosti se dodjeljuju zvjezdice. A koji su to uslovi?

Tourist ili 1*
Hoteli označeni s 1* uglavnom se nazivaju budžetnim hotelima i namijenjeni su svima koji ne očekuju luksuz niti previše udoban krevet. Sve sobe moraju imati svoje kupatilo sa tuš kabinom ili kadom. Obavezno je čišćenje sobe svakog dana, a u njoj treba da postoji sto sa stolicom, sapun i TV u boji s daljanskim. Da, dobro ste pročitali. U 21. vijeku, uslov za jednu zvjezdicu je da u svakoj sobi bude TV u boji. Recepcija takvog hotela treba da radi barem osam sati na dan, a na recepciji treba da postoji faks uređaj i telefon za upotrebu. Doručak se mora posluživati u hotelu, a pića treba da budu dostupna gostima tokom cijelog dana. Naravno, ne besplatno.

Standard ili 2*
Uz sve nabrojano u prethodnoj kategoriji, za dvije zvjezdice nije dovoljno obezbijediti doručak u hotelu nego je propisano da to bude švedski sto. U sobama, uz obavezan TV u boji, pored kreveta treba da budu svjetla za čitanje i ormar za odlaganje stvari. U kupatilima umjesto sapuna treba da bude gel za tuširanje i peškiri kao i ponešto od pribora za ličnu higijenu. Uz faks uređaj i telefon, na recepciji treba da bude omogućeno plaćanje kreditnim karticama.

Comfort ili 3*
Svi uslovi koji važe za hotele s 1 i 2, odnose se i na hotele s 3*. No, ovdje se pravila pooštravaju i recepcija osim faksa, telefona i mogućnosti plaćanja karticom, treba da radi minimum 14 sati dnevno, a telefonska veza sa osobljem (koje mora da govori barem jedan strani jezik), mora da bude dostupna 24 sata. Uz sve to, kod recepcije treba da budu barem tri garniture za sjedenje i prostorija za ostavljanje prtljaga.

Pooštravaju se pravila i za sobe. Tako svaka treba da ima mini bar ili neka pića, telefon i pristup Internetu. Iako u nižim kategorijama grijanje u kupatilu nije obavezno, hoteli s 3* treba da imaju neko grejno tijelo i fen za kosu. U sobi treba da postoji i veliko ogledalo kao i prostor za odlaganje kofera. Isto tako, obavezni su i mini set za šivanje, set za čišćenje cipela i mogućnost davanja odjeće na pranje i peglanje. Hotel s 3* treba da gostu obezbijedi dodatni jastuk i pokrivač i dobro izrađen sistem korisničkih usluga.

First class ili 4*
I ovdje važi sve kao i za niže kategorije, ali recepcija treba da radi minimalno 18 sati na dan. Predvorje, uz tri garniture za sjedenje, treba da ima i bar. U ovim hotelima treba da bude omogućen doručak u sobi, a mini bar treba uvijek da je napunjen.

Osim kreveta, stola sa stolicom i ormara, soba u hotelu s 4* treba da ima i fotelju ili kauč kao i mali sto. Ogrtač i papuče treba da budu u svakoj sobi, a ako ih nema, treba da budu dostupni na zahtjev. Kupatilo sada postaje nešto luksuznije, s kapom za tuširanje, kozmetičkim ogledalom i raznim proizvodima za ličnu njegu. Iako ranije kategorije nisu morale da imaju restoran, već samo trpezariju, hoteli s 4* treba da imaju A la carte restoran koji radi sedam dana u nedjelji.

Luxury ili 5*

U hotelima s 5* recepcija treba da bude otvorena 24 sata dnevno, a svim gostima treba da je na raspolaganju vratar ili osoba zadužena za parkiranje vozila. Isto tako, u ovim hotelima treba da postoji osoblje za nošenje prtljaga do sobe. Predvorje treba da bude prostrano, s prostorom za sjedenje i barom. Svaki gost prilikom dolaska u sobu treba da zatekne svježe cvijeće ili neki drugi poklon dobrodošlice. U sobama treba da bude sef i naravno, brzi internet. Hotel treba da ima servis za peglanje koji odjeću treba da vam sredi u roku od jednog sata.

Super Luxury ili 7*
Neki hoteli zadovoljavaju čak i najrigoroznije zahteve, zbog čega su nagrađeni sa sedam zvjezdica. Prvi hotel na svijetu s tom kategorijom je Burj Al Arab u Dubaiju, koji je otvoren 1998. i u kom svaka soba ima svog batlera. Teško je reći kakve uslove treba da zadovolji takav hotel.

Nigdje ne postoji pisano pravilo da takva kategorizacija zvanično postoji, ali zbog luksuza u kom gosti mogu da uživaju u pojedinim hotelima, poput dizajnerskog nameštaja, elitnih pića i ostalih zadovoljstva za bogataše, jasno je da se ipak po nečemu razlikuju od hotela s pet zvjezdica.

Da li treba vjerovati broju zvjezdica kada birate hotel? Sve treba uzeti s rezervom, a prvenstveno zbog toga što klasifikacija hotela u svijetu nije jedinstvena, nego svaka država sama određuje šta treba da zadovolji određena kategorija.

IZVOR: www.vesti-online.com