U 2017. godini biće vam potreban pasoš i osjećaj za avanturu. Naš izbor top destinacija  koje morate posjetiti ove godine će vas odvesti na safari, istraživanje istorijskog dijela Istočne Evrope i sunčanje na plažama Afrike.

Pogledajte koje destinacije vam preporučujemo za „bijeg“ od stvarnosti u 2017. godini:

#1 Novi Zeland

Pejzaži Novog Zelanda su prelijepi – plaže su drevne, planine dramatične, a ruralni dio zemlje idiličan. Međutim, hrana, vino, kupovina i pomalo čudna kultura su ono što svake godine privlači turiste da dolaze iznova i iznova. Preporučujemo jednonedjeljno proljećno putovanje u vinskoj regiji zemlje.  Ako volite prirodu, The Queen Charlotte staza je jedna od novozelandskih najboljih ruta za pješačenje. Za one koji ne vole kampovanje, postoji luksuzni rezorti, zajedno sa večerama i servisom za transport stvari. Ukoliko ste ipak za skijanje, južni dio ostrva je bogat predivnim sniježnim planinama – Kvinston i Vanaka.

Između juna i septembra na Novom Zelandu je zima, dok je u periodu između decemra i februara ljeto. To će odrediti vrstu puta, u zavisnosti da li više volite hladnije ili toplije vrijeme.

#2 Finska

Finska je zemlja kojoj je drugo ime „prirodna ljepota“. Istražite sniježne pejzaže zimi i čudesnu polarnu svjetlost, velika jezera i zelene šume tokom ljeta. Obavezna je posjeta Helsinkija, glavnog grada jer ove godine obilježava stogodišnjicu nezavisnosti (6. decembra), pa će zabava u ovom gradu trajati tokom cijele godine. Ova zemlja tokom cijele godine ima mnoge stvari u ponudi, pa je uvijek idealno vrijeme da otputujete tamo.

#3 Ruanda

Ako volite prirodu, onda je Ruanda pravo mjesto koje morate posjetiti ove godine. Poznata kao „Zemlja hiljadu brda“, sa ekstremno fotogeničnim pejzažima i poznatim čajnim baštama, zemlja je puna prirodnih čuda. Nacionalni park vulkana, dom fascinantnih zlatnih majmuna i pola svjetske populacije gorila u divljini su nešto što morate vidjeti. Ovo je pravo vrijeme da investirate u luksuzni put, odnosno luksuznu safari turu koja će vas približiti fauni ove zemlje. Sa druge strane, u glavnom gradu Kigali možete sebi obezbijediti fantastičan odmor u hotelima od 5 zvjezdica.

#4 Varšava, Poljska

Ovaj skriveni „dragulj“ se često poredi sa Berlinom. Ni jedna nedjelja ne može da prođe bez festivala modnih dizajnera, otvaranja koktel bara u predratnim zgradama ili restorana koji u svojoj ponudi imaju tradicionalnu poljsku hranu. Grad koji je skoro potpuno sravnjen sa zemljom u Drugom svjetskom ratu, potpuno je preuređen, što uvijek treba imati na umu jer grad izgleda nestvarno lijepo. Glavna atrakcija ovog grada nisu zgrade i ulice, već duh čitavog grada.

Grad je najbolje posjetiti tokom ljeta kada su organizovani mnogi koncerti i dešavanja na ulicama grada.

#5 Madagaskar

Ovo neće biti vaš klasičan safari. Od džungli do plaža i prelijepog mora, divlje životinje se mogu vidjeti svuda, a one upravo čitav doživljaj čine čudesnim. Smještaj je uglavnom luksuzni sa 5 zvjezdica u kojem ćete moći da se odmorite poslije cjelodnevnog istraživanja ostrva.

Kišna sezona počinje krajem decembra i početkom marta, pa se ne preporučuje putovanje u tom periodu ako želite da u potpunosti uživate. Planirajte period između aprila i novembra za putovanje, jer je tada toplo vrijeme bez kišnih padavina.

Preuzeto sa harpersbazaar.com