Nalazi se u Lici, samo 30 kilometara od Plitvičkih jezera i vrijedan je oko 500.000KM. To je i prvi zip-line na našim prostorima niz koji se spušta u ležećem položaju.

Visoko na planinskom proplanku iznad ličkih Vrhovina puca pogled na dolinu, a od prije par dana i na sajlu najdužeg zip linea u Evropi. 1700 metara leta došli su među prvima isprobati mladi Gospićani.

“Malo adrenalina, ustvari puno adrenalina, ali straha nimalo”, kazala je Marijana Stilinović iz Gospića. 

Prije adrenalinske avanture instruktori još jednom sve provjeravaju i ponavljaju uputstva. Ovo je prvi zip line u Hrvatskoj niz koji se spušta u ležećem položaju i može se dostići brzina od preko 100 kilometara na sat.

Nakon otpuštanja s platforme, počinje veličanstven let stotinjak metara iznad tla. Čovjek se osjeti baš poput ptice  dok iz ptičje perspektive ispod sebe ostavlja šumu, livade, brda i naselja. Dolazak na cilj osiguran je kočionim sistemom.

Iskustvo ličkog zip linea nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je Katarina iz Zagreba rekla da svoje iskustvo ne može opisati riječima. “Mislim da svako treba doć sam probati”, rekla je.

“Bilo je fantastično. Odmah sam išla dva puta za redom, jer sam htjela još brže da idem”, kazala je Deta Surjan iz Rijeke.

Za spuštanje uz cijeli niz dobro provjerenih mjera osiguranja nije potrebno nikakvo predznanje, pa organizatori računaju na dolazak i mladih i starih ljubitelja adrenalina, iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta.

“Blizu su jako Plitvička jezera koja obezbjeđuju veliki broj posjetilaca iz cijelog svijeta, pa tako smo i mi njih zapikirali kao naše goste”, objasnio je Saša Kmezić, voditelj projekta zip-linea Sportsko-rekreativnog centra Bijeli vrh.

U nastavku projekta mjesne udruge Rudopolje i Opštine Vrhovine, kojeg finansira Evropska unija, sprema se još smjelije osvajanje i drugog brda koje bi za koju godinu trebalo dobiti najduži zip line na svijetu.

Izvor: vijesti.rtl.hr